Počelo suđenje u Odžaku
0

Albina Terzić optužena za zlostavljanje srpskih zatvorenika

FENA
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva BiH i odbrane, u utorak je počelo suđenje Albini Terzić, koja se tereti za zločine počinjene protiv stanovništva na području Odžaka tokom 1992. godine.

Albina Terzić, bivša pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prema navodima optužnice koja je pročitana na ovom ročištu – od maja do jula 1992. godine učestvovala je u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Terzić se, prema optužnici, tereti da je zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, ramenima i glavi, šamarala ih, na njih huškala psa, te mučila, zlostavljala, ponižavala i vrijeđala na različite načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos ili drugi oblik teškog seksualnog nasilja.

“Radnje koje se optuženoj stavljaju na teret predstavljaju kršenje Ženevske konvencije i povredu prava stanovništva. Optužena je dobrovoljno bila pripadnica Vojne policije HVO-a i to je bilo njeno legitimno pravo. Ono što optužena nije imala pravo jeste da psihički i fizički zlostavlja zatvorenike. Te radnje nisu bile opravdane vojnom službom i Tužilaštvo će to i dokazati”, rekla je tužiteljka Božidarka Dodik iznoseći uvodnu riječ.

Tomislav Ljubić, branilac optužene Terzić, kazao je u uvodnoj riječi da njegova klijentica “ni činjenično ni pravno nije kriva”.

“U optužnici Tužilaštva BiH, Albina Terzić se tereti da je od maja do polovine jula 1992. vršila zločine protiv zarobljenog stanovništva. Ono što će ova odbrana dokazati i pokazati jeste da optužena u tom periodu nije bila u Odžaku, niti je aktivno učestvovala u ratnom sukobu”, rekao je Ljubić.

Branilac je dodao da će tokom postupka odbrana dokazivati da zarobljenici nisu bili civili, već pripadnici Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Optuženoj Terzić, koja je državljanka BiH i Republike Hrvatske, državni sud je u aprilu ove godine odredio mjere zabrane izlaska iz BiH.

Tužilaštvo BiH će saslušati prva dva svjedoka na ročištu 18. oktobra, prenosi BIRN Justice Report.