BiH
365

Alarmantna situacija u Željeznom Polju, počela evakuacija i sela Biljevina

Piše: Am. Dž.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Zbog velikih poplava ali i opasnosti od klizišta mještani sela u Željeznom Polju čitavu noć su proveli u neizvjesnosti, a od jutros je počela evakuacija i mještana sela Biljevina, potvrdio je za Klix.ba imam iz sela Balačići u Željeznom Polju Zuhdija Ridžal.

Podsjećamo, mještani sela Balačići jučer su bježali prema svojim komšijama u selo Biljevina koji su im pružili pomoć. Međutim, zbog velikih količina padavina sada je ugroženo i ovo selo, te mještani nastoje da prebace žene i djecu preko planina, do Žepča.

"Svi koji su radno sposobni uključeni su na osposobljavanju puteva kako bi smo mogli traktorima, multikultivatorima i drugim sredstvima prebaciti žene i djecu do Gornje Golubinje. Iz tog mjesta oni treba da nastave prema Žepču, kao što su neki prije njih već učinili", rekao je Ridžal.

On je istakao da je do sada sa područja ove regije evakuirano barem 2.000 osoba.

"Biljevina ima oko 1.100 mještana i mi želimo da sklonimo ljude jer se bojimo i klizišta. Ne znam šta da vam kažem, ovdje je sve sama voda, kiša i dalje pada", kaže Ridžal.

On posebno naglašava nevjerovatnu hrabrost oružanih snaga, pješadije koja je na terenu i pomaže mještanima.

"Vozač helikoptera Stipe je slijetao na nemoguća mjesta kako bi pokupio žene i djecu. Moram reći da su naše ljude građani Žepča, bez obzira na vjeru, dočekali raširenih ruku i pružili im sve što im je trebalo", rekao je Ridžal.