Ženeva
0

Aktivnosti Nikole Špirića u toku posjete WTO-u

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić sastao se danas u Ženevi sa ambasadorima Mađarske Ištvanom Majorom, Evropske komisije Ekartom Gutom, Japana Šinićijem Katađimom, SAD Piterom Aldžajerom i Švajcarske Luciusom Vazešom u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Predsjedavajući Špirić je na zajedničkom sastanku naglasio da je jedan od ciljeva Bosne i Hercegovine članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Rekao je da je svojim dolaskom u sjedište ove organizacije u Ženevi želio da prenese političku poruku o snažnoj zainteresovanosti BiH za punopravno članstvo u WTO.

Predsjedavajući je izrazio zadovoljstvo, jer tehnički pregovori o pristupanju BiH u WTO teku dobro, i očekivanje da će peta runda pregovora krajem jule ove godine ujedno biti i završna. Špirić je informisao ambasadore o napretku koji je ostvaren u BiH u prethodnom periodu u svjetlu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odluke o liberalizaciji viznog režima EU i odluke o Intenzivnom dijalogu sa NATO-om.

Ambasador Mađarske, koji je predsjedavajući Radne grupe WTO za pristupanje BiH ovoj organizaciji, naglasio je da je u pregovaračkom dijelu napravljen veliki pomak. Istakao je da je veoma optimističan kada je u pitanju članstvo BiH u WTO.

Šef misije Evropske komisije izrazio je zadovoljstvo zbog napretka koji je ostvaren u BiH i u ime Evropske komisije ponudio Bosni i Hercegovini tehničku i ekspertsku pomoć za ispunjavanje uslova za pristupanje u WTO.

Ambasadori Švajcarske i Japana su izrazili snažnu podršku članstvu BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju, kao i američki ambasador, koji je rekao da je ohrabren odlučnošću sa kojom su institucije BiH pristupile ovom procesu.

Ambasadori su izrazili zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, ističući da da to predstavlja jasan znak opredijeljenosti BiH da pristupi Organizaciji što je moguće prije.