BiH
19

Akcija "Sailor": Uhapšen Dragan Talić, direktor Sector Securityja

Klix.ba
Dragan Talić
Dragan Talić
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su sinoć u okviru akcije "Sailor" generalnog direktora "Sector Securityja" Dragana Talića, potvrdili su Klix.ba izvori bliski istrazi navedenog slučaja, no detalji slučaja se još kriju.

"Niste daleko od istine ", kazali su nam u SIPA-i.

Iz SIPA-e su saopćili da uhapšeno više osoba, među kojima i osoba inicijala D. T.

Također, uhapšene su još tri osobe inicijala M.M., Ž.Đ. i D.M. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara, carinska prevara, protivzakonito posredovanje i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Aktivnosti se sprovode po naredbi Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćeno, ove osobe sumnjiče se da su kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, iskoristivši stanje prirodne nesreće u BiH, vršili određene malverzacije prilikom sačinjavanja listi o oštećenju robe u pojedinim firmama, tako što su falsificirali i sačinjavali lažnu dokumentaciju kako bi prikazali veću štetu nego što jeste radi izbjegavanja plaćanja PDV obaveza, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

"Akcija se nastavlja i danas na području Mostara i Banje Luke", kazala nam je glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić.

Tužilaštvo BiH je provodeći istragu u predmetu organiziranog kriminala, došlo do saznanja, da su vlasnici firme Bauwelt, izmjestili veliku količinu robe namijenjene prodaji, te sačinili lažnu dokumentaciju da je roba uništena u skladištima uslijed katastrofalnih poplava, koje su prije dva mjeseca zahvatile BiH.

Roba u vrijednosti od više od četiri miliona KM tajno je izmještena na druge lokacije, kako bi se prodala i unovčila, a uz pomoć djelatnika UIO, sačinjena je lažna dokumentacija da je roba oštećena i uništena u poplavama, kako bi se izbjeglo plaćanje PDV-a i dadžbina na navedenu robu u iznosu od oko 1,5 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani naše zemlje.

Istragom je utvrđeno da su osumnjičene osobe kao organizirana kriminalna grupa, pokušali da iskoriste prirodne katastrofe, radi počinjenja kaznenih djela i oštećenja budžeta BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.