Rajko Kuzmanović
0

'Akcija NATO-a na Palama je bila nepotrebna'

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović smatra da je akcija NATO-ovih snaga u kojoj je rano jutros pretresena kuća u kojoj živi supruga haškog optuženika Ljiljana Zelen-Karadžić na Palama bila „nepotrebna, s obzirom na to da se Radovan Karadžić nalazi u Haagu, preuzeta je sva dokumentacija o njemu i ne zna šta više traže od porodice Karadžić“.

Komentarišući akciju, ali i izjavu Sonje Karadžić-Jovičević da je u ovom slučaju riječ o političkom pritisku na RS i vraćanju haške priče u RS, Kuzmanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da to "nije novi pritisak na RS, nego je to pritisak u kontinuitetu, koji je stalno prisutan“.

Kćerka haškog optuženika Sonja Karadžić-Jovičević je medijima u RS-u još rekla da su pripadnici NATO-ovih snaga izveli identičnu akciju koje su ranije provođene prije hapšenja Karadžića i njegovog odvođenja u Haag, ali su se pozvali da postupaju po mandatu NATO-a, a ne Tribunala u Haagu.

Ona tvrdi i da su pretres izvršili američki vojnici i italijanski karabinjeri, naoružani i većina je imala kape tzv. fantomke na glavi.

Kazala je i da su ih ispitivali na okolnosti eventualnog poznanstva i susreta s preostalom dvojicom haških bjegunaca Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem „i još nekim ljudima koji su poznati širokoj javnosti pa i nama“.

U akciji, dodala je, ništa nije izuzeto.