Kanton Sarajevo
0

Akcija građana uputila otvoreno pismo premijeru i gradonačelniku

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
"Prateći svakodnevne informacije o pljačkama, ubistvima, teškim i lakim povredama koje nanose maloljetni prijestupnici, a i punoljenti kriminalci, ne možemo se osloboditi utiska da ste Vi, premijeru Kantona Sarajevo, i Vi, gradonačelniče Grada Sarajeva, kao i vaši prethodnici, shvatili vaše pozicije kao nagradu za sva obećanja koja ste dali", poručili su iz udruženja "Akcija građana" u otvorenom pismu.

"Premijeru, jasno je da ste tek došli na poziciju, ali ne izgleda li već viđenim kada premijer i gradonačelnik obilaze postojeće institucije za smještaj maloljetnih i punoljetnih prijestupnika, razgovaraju i pregovaraju, preslažu već postojeće, ali nikada implementirane akcione planove? Nismo li već dovoljno slušali isprike o nenadležnostima, čuli izjave kako je sigurnosna situacija pod kontrolom, statistike koje govore da se postiže napredak, prebacivanje odgovornosti na druge? Koji je novi plan gospodo? Sjediti i osluškivati pucnjave u gradu?", pitaju u saopštenju za javnost.

"Akcija građana" navodi da premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić i gradonačelnik Alija Behmen na izbornim rezultatima i postavljanju na te pozicije mogu "dobrim dijelom zahvaliti upravo djelovanju aktivističkog dijela nevladinog sektora" i podsjećaju da se u aprilu navršava treća godina Akcionog plana VKS za borbu protiv maloljetničkog prijestuopništva.

U otvorenom pismu najavljuju upotrebu svih legitimnih sredstava za svrgavanjem premijera i gradonačelnika.