BiH
0

Akademijom obilježena 15. godišnjica učešća bh. vojnika u mirovnim misijama

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Akademijom u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu večeras je obilježena 15. godišnjica učešća bosanskohercegovačkih vojnika u mirovnim misijama u svijetu.

Dosad je više od hiljadu vojnika, među njima 34 žene, bilo u takvim misijama u Kongu, Maliju i Afganistanu. Trenutno ih je angažirano 62.

Neke od misija su bile u okrilju Ujedinjenih naroda a druge u partnerstvu s NATO savezom.

Emir Suljagić, zamjenik ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, povodom 15. godišnjice je novinarima rekao da niko od bh. vojnika nije poginuo u tim aktivnostima niti je bilo ijednog incidenta, što, po njegovim riječima, potvrđuje da su odluke Ministarstva odbrane BiH bile ispravne.

"Boravak u mirovnim misijama i pomoć lokalnom stanovništvu najbolja su prilika za spoznaju o značaju mira", kazao je Suljagić.

Anto Jeleč, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, ističe da su bh. vojnici postigli dobre rezultate u mirovnim aktivnostima te zaslužili pohvale UN-a i NATO-a.

"U pomoć unesrećenima odlaze dobro pripremljeni ovdje", dodao je Jeleč.

On naglašava odlučnost da mirovnjaci iz BiH i ubuduće učestvuju u misijama gdje bude potrebno.

Povodom 15. godišnjice učešća BiH u mirovnim operacijama u svijetu, tokom večerašnje akademije dodijeljene su zahvalnice i plakete partnerima i međunarodnim organizacijama.

Uručene su ambasadorici Sjedinjenih Američkih Država Maureen Cormack, ambasadorima Velike Britanije i Hrvatske Edwardu Fergusonu i Ivanu Del Vechiou, počasnom konzulu Kraljevine Danske Mirzi Durmiševiću te ambasadoru Njemačke Christianu Hellbachu.

Naredbom ministrice odbrane Marine Pendeš, pohvaljeno je nekoliko oficira Oružanih snaga BiH.

Povodom 15. godišnjice je predstavljena fotomonografija učešća pripadnika u operacijama podrške miru, otvorena izložba fotografija i eksponata te upriličena video prezentacija.