BiH
0

Ajanović: Silajdžić i Radmanović su odgovorni za više kaznenih djela

FENA
Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović smatra da je jučerašnjim izborom novog saziva Vijeća ministara BiH izvršeno kazneno djelo te da je zbog toga protiv članova Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i Nebojše Radmanovića podnesena kaznena prijava Tužiteljstvu BiH.

Za razliku od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović glasovali su za nelegalan izbor državne Vlade, unatoč upozorenju da svoje djelovanje usklade s Ustavom BiH i člancima 12. i 9. Zakona o Vijeću ministara BiH, kazao je Ajanović.

Protuzakonitim imenovanjem Nikole Špirića za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Parlamentarna skupština BiH dovedena je u zabludu od strane Predsjedništva BiH, čime su Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović odgovorni za više kaznenih djela, istaknuo je Ajanović.

Prema Zakonu o Vijeću ministara BiH, novog predsjedavajućeg Vijeća i novi saziv moguće je imenovati i izabrati tek nakon konstituirajuće sjednice novog saziva Parlamentarne skupštine BiH, zbog čega je bilo obvezno kao prethodni postupak provesti prijevremene izbore, stoji u priopćenju iz BOSS-a.