BiH
0

Ahmetović predvodio bh. delegaciju na konferenciji u Zagrebu

FENA
Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović predvodio je delegaciju BiH na četvrtoj konferenciji ministra unutrašnjih poslova zemalja regije “Balkanska ruta - jučer, danas, sutra”, koja je u ova dva dana održana u Zagrebu, saopćeno je danas iz Ahmetovićevog kabineta.

Predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova i sigurnosti Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije razgovarali su na tom skupu o nastavku unapređenja dobrosusjedskih odnosa u oblasti sigurnosti i potrebe jačanja saradnje radi zajedničkog djelovanja protiv svih oblika međunarodnog organiziranog kriminala na područu jugoistočne Evrope i šire.

Posebna tema razgovora bili su tzv. “balkanska ruta” i njeni uzroci u aktuelnom trenutku, pri čemu je prepoznata opasnost koja proizilazi iz nedopuštenog korišćenja i trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima.

Učesnici konferencije razmotrili su i moguće odgovore na ove sigurnosne rizike raznim oblicima jačanja saradnje policijskih snaga zemalja regije.

Tokom konferencije potpisana je zajednička izjava predstavnika ministarstava čiji je cilj jačanje saradnje u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala, produbljivanja policijske saradnje, zajedničkih akcija, presijecanja puteva kriminala na ovim područjima, a posebno na uspostavljanju i jačanju prakse identifikacije i oduzimanja imovine stečene izvršenjem krivičnih djela trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima.

Tokom konferencije, bh. ministar sigurnosti Sadik Ahmetović imao je odvojene susrete s ministrima unutarnjih poslova Republike Hrvatske Tomislavom Karamarkom te Srbije Ivicom Dačićem.

Dogovorena je daljnja saradnja u oblasti sigurnosti, ne samo zemalja regije već i u interesu zajedničke evropske sigurnosti, saopćeno je iz Ahmetovićevog kabineta.