BiH
281

Ahmetović: Dodik treba znati da je RS dio BiH koju ne mora voljeti, ali mora poštovati

Piše: A. B.
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sadik Ahmetović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović je povodom zvanične Odluke Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a za Klix.ba kazao da Milorad Dodik treba znati da je RS dio države BiH koju on ne mora voljeti, ali mora poštovati njen ustav, zakone i institucije.

Prema njegovim riječima, predsjednik RS-a mora prihvatiti istinu da su Bošnjaci konstitutivni narod u RS-u te da ih neće i niko nema pravo progoniti sa svojom policijom bez dokaza.

"Niko nema pravo gaziti dostojanstvo Bošnjaka i njihova ljudska prava, kao ni zabraniti im njihov maternji bosanski jezik. Dodik se također treba pomiriti s činjenicom da je genocid u Srebrenici počinila vojska RS-a i mora već jednom prestati negirati genocid, a naš odgovor će uslijediti vrlo brzo i neće biti jalov", kazao je Ahmetović.

On navodi da narod nad kojim se vrši progon i tortura i čija se ljudska prava svakodnevno gaze nema šta izgubiti.

"Pozivamo visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nas zaštiti.To je njegova obaveza, a u suprotnom će snositi posljedice razvoja događaja u našoj zemlji", zaključuje zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ahmetović je jučer za naš portal kazao da će u povodu Odluke a o raspisivanju referenduma i odluke Ustavnog suda RS-a da ne zaštiti vitalni interes Bošnjaka u RS, biti otvorena rasprava na Skupštini Općine Srebrenica o izdvajanju iz RS-a.

Podsjećamo, u "Službenom glasniku RS-a" zvanično je objavljena Odluka Narodne skupštine RS-a o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu RS-a, što znači da je i zvanično stupila na snagu.

Dan ranije zvanično je objavljena i Odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a, koje je odlučilo da Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9. januar kao Dan RS-a nije povrijeđen vitalni nacionalni interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda.