BiH
7

Agić: U Tuzli ponovo prekomjerno zagađen zrak, potreban veći angažman nadležnih

Piše: A. K.
Tuzla (Foto: Klix.ba)
Tuzla (Foto: Klix.ba)
Iako je u prvoj polovini februara došlo do blagog poboljšanja kvaliteta zraka u Tuzli i okolini, u protekla dva dana vikenda primijećeno je povećanje koncentracija zagađujućih materija. One su u nedjelju prelazile granične vrijednosti, a u porastu su i danas.

"Kakvo stanje u oblasti zagađenja zraka građane Tuzle i okolnih mjesta očekuje u narednim danima zavisit će jedino od klimatskih uslova", kazala je u razgovoru za Klix.ba direkorica tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju (CEE) Džemila Agić.

Ona ističe da su povećane koncentracije zagađujućih materija posebno zabilježene u jutarnjim i noćnim satima.

"Mi se ne možemo prepuštati vremenskim uslovima i misliti kakvo će zagađenje biti. Odnosno, ne možemo razmišljati o tome koliki će pritisak biti te hoće li strujati zrak ili neće. Emisije postoje, treba ih evidentirati i treba raditi dugoročne korake da nam barem do naredne godine bude malo bolje", kaže Agić.

Brojni uzroci zagađenja

U prethodnih deset godina, koliko se prati monitoring kvaliteta zraka, na području Tuzle, ali i cijelog kantona, dolazilo je do pogoršanja kvaliteta. Naša sagovornica kaže da postoje brojni uzroci zagađenja.

"Imamo industriju koja je kontinuirano tu i koja se puno ne brine za zagađenje zraka, niti se poduzimaju kakve aktivnosti kako bi se ono smanjilo. Također, tu su i individualna ložišta u domaćinstvima, kao i prevelika koncentracija automobila", naglašava Agić.

Ona napominje i da građani nisu svjesni kakav zrak udišu, a o tome puno i ne razmišljaju.

Džemila Agić (Foto: Klix.ba)
Džemila Agić (Foto: Klix.ba)

"Svi smo mi u lancu zagađivača. Imam osjećaj da smo svi saučesnici tog 'zločina' kojeg činimo prema okolišu i jednostavno šutimo o svemu tome. Građani nisu svjesni o štetnosti, jer kada dođu eksperti iz oblasti zdravstva i kažu da su opravdane koncentracije čvrstih čestica 10 mikrograma po metru kubnom, a kod nas se satne kreću između 100 i 560, onda možemo samo zamisliti koliko su ugroženi ljudski životi u Tuzli i okolini", kaže direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla, te dodaje da se posljedice udisanja ovakvog zraka mogu osjetiti i nakon nekoliko godina.

Pokrenute aktivnosti

Kako bi se, za sada, pronašla kratkoročna rješenja u vidu smanjivanja prekomjernog zagađenja zraka formirana je Grupa za čist zrak, koja je sa radom počela 1. janaura ove godine. Do sada su pokrenute određene aktivnosti na općinskom, kantonalnom i federalnom nivou.

"Poslali smo određene zahtjeve i na državni nivo gdje ne mislimo odustati. U saradnji sa nadležnim inspekcijama pokrenute su aktivnosti da veliki zagađivači naprave plan svojih mjera u slučaju prekomjernog zagađenja zraka", dodaje naša sagovornica.

Grupa je inicirala i izmjene i dopuna Plana interventnih mjera TK. "Plan će naredne godine zahtjevati, ako se ne promijeni stanje, više pragova uzbude i obustave saobraćaja te rada u školama, a možda i u firmama", pojašnjava Agić.

Potrebno povećati inspekcijski nadzor

Mišljenja je i da je u narednom periodu potrebno povećati inspekcijski nadzor, kako industrijskih postrojenja, tako i individualnih ložišta.

"Na kantonalnom nivou je potrebna dosljedna kontrola i praćenje zagađenja industrijskih postrojenja koja su u njihovoj nadležnosti. Na općinskom, odnosno gradskom nivou je nepohodnan njihov odgovorniji odnos prema individualnim ložištima", nastavlja Agić.

Da bi se došlo do dugoročnog rješavanja ovog problema, Agić smatra da je potreban daleko ozbiljniji pristup cjelokupne društvene zajednice.

Potcrtava da je potrebno uvesti redovnu kontrolu kotlova i dimnjaka, zatim odrediti koji energent se smije spaljivati u određenim područjima, ograničiti način vožnje automobila u zagađenim područjima, ali i napraviti plan mjera za industrijska postrojenja koji će se implementirati od decembra do februara.