BiH
0

Agić: Potrebno održati sastanak s predstavnicima RH u vezi sa požarima

FENA
Pomoćnik ministra sigurnosti BiH za civilnu zaštitu Samir Agić je danas kazao za Fenu kako je siguran da će doći do sastanka predstavnika BiH i Republike Hrvatske u vezi sa požarima u ove dvije države.

"Ako ne na najvišem niovu, znači na nivou premijera vlada, do sastanka će sigurno doći s obzirom na to da Državna direkcija za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i Ministarstvo sigurnosti – Sketor za civilnu zaštitu BiH imaju sklopljen sporazum o saradnji po kojem imamo obavezu godišnjeg sastanka komisija koje rade na pitanjima sistema zaštite i spašavanja, i ne samo komisija nego su formirane i zajedničke potkomisije koje treba da razgovaraju o različitim temama“, kazao je Agić.

Podsjetio je da za ovu godinu sastanak komisija nije održan tako da, ukoliko diplomatija ne dogovori sastanak na najvišem nivou, sigurno je da će se u skorom periodu održati sastanak institucija koje su već formirane i koje imaju zadatak da sarađuju.

Agić je kazao kako postoji potreba za održavanjem ovakvog sastanka, o čemu svjedoči i pismo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Šprića premijeru Sanaderu.

„Poruka koju su naše kolege iz Hrvatske poslale institucijama BiH je u tom momentu bila izuzetno jasna, a to je da BiH mora da radi na izgradnji svojih kapaciteta kako bi bila relevantan partner u odnosima kako profesionalnim tako i političkim. Što znači da sistem u BiH mora da bude na puno višem nivou, da vatrogasne jedinice na terenu moraju da budu puno bolje opremljene, da sistem bude puno bolje uvezan kako bi sav taj dio posla, pa i međunarodna saradnja, puno bolje funkcionisala“, kazao je Agić.

Dodao je da bi se, prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažu, sutra trebao održati sastanak predstavnika Direkcije za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske i predstavnika MInistarstva vanjskih poslova Hrvatske koji će da odluče o stavu Republike Hrvatske po ovim pitanjima.

"Naš stav je jasan. Stav predsjedavajućeg Vijeća ministara je da se takav sastanak treba održati“, kazao je Agić.

Prema njegovim riječima, Informacija o požarima u BiH koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH, a koju je jučer razmatralo Predsjedništvo BiH, sadrži osnovne stručne podatake prikupljene od entitetskih uprava civilne zaštita sa terena sa taksativnim podacima koji su bili validni na dan 10. augusta.

"Informacija se odnosi na period juli-početak augusta, zaključno sa 10. augustom“, kazao je Agić dodajući da ona ne sadrži informacije o materijalnoj visini štete.

Kako je kazao, kada budu završene procedure oko procjene šteta na lokalnom nivou takva informacija će biti obrađena i analizirana u Ministarstvu sigurnosti i proslijeđena nadležnim institucijama.

Predsjedništvo BiH je jučer razmatralo ovu informaciju, ali nije usvojilo nikakve zaključke. Očekuje se da će informaciju razmatrati i Vijeće ministara BiH i predložiti određene zaključke.