Nezavidan položaj
6

Advokati u generalnom štrajku: Brčake nema ko da brani, sud "krši" zakone i prava

M. N.
Osnovni i Apelacioni sud Brčko distrikta (Foto: Detektor.ba)
Osnovni i Apelacioni sud Brčko distrikta (Foto: Detektor.ba)
Brčaci, ali i drugi građani BiH koji prekrše zakon i budu uhapšeni na području distrikta naći će se u nezavidnoj situaciji jer nema ko da ih brani. Advokati su u štrajku od kraja aprila ove godine zbog uvođenja njihove djelatnosti u fiskalni sistem te se odbijaju pojavljivati na ročištima i pretresima uprkos pozivima.
Osnovni sud u Brčkom također je u nezavidnoj situaciji jer mora balansirati između Evropske konvencije o ljudskim pravima i zakona koji obavezuju da svaka osumnjičena osoba mora imati pravo na advokata i zakona koji štite prava svih građana Brčko distrikta, interes javne sigurnosti, sprečava kriminala i štite prava i slobode drugih.

Posljednji primjer "kršenja" zakona i konvencija u pravima ljudi, a zbog nerada advokata, jeste akcija "Cer" koja je provedena u Distriktu i još dva kantona, s ciljem prikupljanja, istraživanja i suzbijanja krivičnih djela iz oblasti neovlaštenog prometa droge i oružja. Na području Brčko distrikta uhapšene su tri osobe kojima je određen pritvor (D.Š., N.H. i A.B.). Ove osobe nisu mogle birati svog branioca jer se niko nije htio pojaviti u Osnovnom sudu Brčko, pa je sud bio prinuđen da im osigura advokata iz Kancelarije za pravnu pomoć Brčko distrikta BiH.

Osumnjičeni trojac se žalio Apelacionom sudu BD koji je uvažio njihovu žalbu navodeći kako prema članu 40. stav 1. Zakona o krivičnom postupku Brčko distrikta, sud nije mogao po službenoj dužnosti postaviti samo jednog branioca iz ove Kancelarije već je svakom od osumnjičenih trebao dodijeliti po jednog branioca. Ukinuli su rješenje o pritvoru i naredili da se otklone ovi propusti. Osnovni sud je ponovo saslušao osumnjičene, ovaj put u prisustvu tri branioca iz iste Kancelarije i ponovo im je odredio pritvor.

"Polazeći od toga da je u pomenutim predmetima osnovna pretpostavka za vođenje krivičnog postupka da osumnjičeni odnosno, optuženi mora imati branioca, a da su sa druge strane svi advokati iz Bosne i Hercegovine, zajedno sa advokatima čije je sjedište u Distriktu, obustavili svoj rad pred svim institucijama u Brčkom, pa tako i pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, bili smo u obavezi da kroz ovlaštenja koja nam stoje na raspolaganju, u ovakvim okolnostima, u najvećoj mogućoj mjeri zaštitimo, kako prava građana kao pojedinaca tako i građana kao članova ove društvene zajednice i na taj način, kroz postupanje u javnom interesu, očuvamo i javni poredak u Brčko distriktu BiH", kazali su iz Osnovnog suda Brčko distrikta.

Dodali su da bi drugačijim postupanjem, odnosno neangažovanjem advokata iz Kancelarije, neograničeni i totalni štrajk u kakvom se advokati nalaze, doveo do neprihvatljive situacije koja bi apsolutno isključila mogućnost da se učiniocu bilo kojeg krivičnog djela izvršenom na teritoriji Distrikta odredi pritvor, uključujući i ona najteža kao što su ubistvo, silovanje, terorizam.

"Stupanjem u ovakav potpuni štrajk, advokati su faktički suspendovali pravo osumnjičenih, odnosno optuženih na branioca po svom izboru. Napominjemo, da su advokati iz obje entitetske advokatske komore i advokati sa sjedištem u Distriktu u više desetina predmeta druge vrste pred Osnovnim i Apelacionim sudom i pored zvanične obustave rada, preduzimali procesne radnje i vršili zastupanje, iako je odgovornost u postupanju od njih zahtijevala da izuzetak od totalnog štrajka naprave prije svega u predmetima u kojima je odbrana obavezna", kazali su iz Osnovnog suda BD.

Apelovali su na Skupštinu Brčko distrikta da što prije poduzme sve mjere i radnje koje im stoje na raspolaganju koje bi dovele do toga da brčanski advokati prestanu sa obustavom rada.

Skupština do sada nije imala pretjeranog sluha za zahtjeve advokata. Za 9. oktobar zakazali su 55. sjednicu na kojoj će biti razmatran i nacrt zakona o dopuni Zakona o fiskalnim sistemima u kojima se predlaže izuzimanje određenih djelatnosti iz sistema fiskalizacije. Svi u pravosudnom sistemu, ali i građani koji su u svojstvu osumnjičenih/optuženih se nadaju da će među njima biti i advokati kako bi se ovaj problem nakon skoro pola godine konačno riješio. Advokati su održali nekoliko okupljanja u Brčkom i poručili su kako neće ulaziti u pravosudne institucije dok ih ne izuzmu iz sistema fiskalizacije.

Proces fiskalizacije u Brčko dristriktu počeo je krajem marta. U Zakonu o fiskalnom sistemu distrikta advokatska djelatnost je bila izuzeta iz ovog procesa, ali su usvojene izmjene i u članu 6. ovog zakona izbrisan je stav s) čime advokatska djelatnost sada podliježe procesu fiskalizacije.