BiH
1

Advokat tvrdi: Brano Džinić nije pobjegao

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Suzana Tomanović, advokat iz Doboja, odbacila je informacije pojedinih medija u Bosni i Hercegovini da je njen branjenik Brano Džinić, kojeg je Sud BiH s još devetoricom osuđenih ratnih zločinaca pustio na slobodu nakon prošlomjesečne odluke Ustavnog suda BiH, prebjegao iz Bosne i Hercegovine u Srbiju.

Inače, Džinić je zbog genocida u Srebrenici osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine

Tomanović je kazala da je Džinić dobio poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine i da će se sutra pojaviti pored Sudom BiH gdje će se odlučivati o pritvoru za njega i još nekoliko osuđenih, pa puštenih osoba.

"Tužilaštvo i sud imaju njegovu adresu, on se uredno javlja policiji. Ja redovno razgovaram sa njim. Vidite, on ima kćerkicu od tri godine i sigurno ne bi pobjegao od nje. Budite sigurni da će se se on sutra pojaviti pred Sudom BiH", kazala je Tomanović.

Apelaciono vijeće Suda BiH naložio je prošle sedmice puštanje na slobodu desetorice osuđenih na dugogodišnje kazne zatvora zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti jer su im tokom suđenja prekršena prava po Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Osuđenima, uglavnom bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) i jednom bivšem pripadniku Hrvatskoga vijeća obrane (HVO), obustavljeno je izvršenje kazne na koje su bili osuđeni od 14 do 33 godine zatvora nakon što je Ustavni sud BiH usvojio žalbe i utvrdio povredu prava optuženih.