BiH
0

Advokat Čelik: Aljović se nije dogovarao da se ubistva izvrše niti je uklanjao tragove

Piše: F. Bakić
Fadil Aljović
Fadil Aljović
U nastavku suđenja Zijadu Turkoviću i ostalima danas je u Sudu BiH svoju završnu riječ iznio Kerim Čelik, advokat sedmooptuženog Fadila Aljovića, u kojoj je zatražio da se njegovom klijentu izrekne oslobađajuća presuda.

Inače, na današnjem ročištu je advokat Dejan Bogdanović, koji brani Milenka Lakića, trebao nastaviti sa iznošenjem svoje završne riječi, ali se njegov klijent nije pojavio u sudnici. Advokat Bogdanović je objasnio da ga je Lakić jučer oko 17 sati zvao telefonom i žalio se da ga bole bubrezi i da ima problema, ali da u 18 sati ima terapiju, nakon čega će vidjeti da li će se osjećati bolje. Bogdanović je dodao kako bi volio završnu riječ iznijeti u prisustvu svog branjenika, koji će se, prema njegovim riječima, također obratiti Sudu.

Predsjedavajući Vijeća Izo Tankić je zatim rekao da je dobio pismo od Lakića u kojem je naveo da ne može doći zbog bolova u leđima, ali i mišljenje ljekara u kojem je navedeno da je optuženi sposoban pratiti suđenje jer se radi o hroničnoj boli. Stoga je sudija Tankić konstatirao da je Lakićev nedolazak neopravdan, te je ročište nastavljeno, ali je umjesto advokata Bogdanovića, završnu riječ iznio advokat Čelik. Lakićeva odbrana će sa svojom završnom nastaviti na narednom ročištu.

Advokat Čelik je na početku završnog izlaganja postavio pitanje koje to činjenice Sud mora utvrditi kao dokazane i na njima temeljiti presudu, te dodao kako je za Aljovića jedina moguća oslobađajuća presuda.

"Razočaran sam činjenicom na koji je način Tužilaštvo vodilo postupak. U svojoj završnoj riječi je u samo jednoj rečenici pomenulo Aljovića. Postoji ona narodna izreka 'pametnom je i išaret dovoljan'. Upravo je taj išaret pominjanje Aljovića u jednoj rečenici. Određene činjenice Tužilaštvo nije dokazivalo, a određene nije dokazalo van razumne sumnje", naveo je Čelik, koji je potom govorio o tome kako nije dokazano ni ono što piše u optužnici, odnosno da je ubistvo Mithata Mekića i Lucie Salas Cortes dogovoreno radi pribavljanja imovinske koristi, tačnije novčanog iznosa.

"Fadil Aljović nije poznavao ni Turkovića, ni Sead Dumanjića, ni Isljama Kalendera, ni Milenka Lakića, niti Rajka Milovanovića, niti se dogavarao sa njima da izvrše djelo i ubiju Mekića i Salas Cortes. Nije dokazana ni tvrdnja optužbe da je moj klijent nakon ovog ubistva uklanjao tragove i spaljivao namještaj iz kuće u kojoj je živio sa Hajrudinom Memovićem i kasnije ubijenim. Jedini neposredni svjedok uklanjanja tragova je Memović, ali je on u sudnici negirao da mu je Aljović pomagao u tome. Tužilaštvo nije govorilo o činjenici da je moj branjenik pomagao istražiteljima u istrazi, odnosno da je u početku imao status svjedoka, a ne osumnjičenog“, kazao je advokat.

Potom je istakao da je Aljović uhapšen tek nakon što je u istrazi Sead Dumanjić 20 puta ponovio da je njegov klijent insistirao i na ubistvu Salas Cortes jer im je, navodno, smetala u kući. Na taj način, navodi advokat Čelik, Dumanjić se želio osvetiti Aljoviću jer ga je označio kao glavnog krivca za ubistvo Mekića i Salas Cortes.

Veći dijelom ročišta Čelik se bavio upoređivanjem iskaza koje su dali Kalender, Dumanjić i Memović, ali i o načinu rada Tužilaštva koje prema njegovim riječima, u optužnici nije tačno navelo kada je grupa organizovana, niti da je nastala spontano. Osvrnuo se kasnije Čelik i na činjenicu da je Aljović tokom svjedočenja negirao sve navode optužnice.