Izuzetan društveni angažman
0

Adi Hasanbašić dobitnik nagrade Fondacije Farah Tahirbegović

Piše: Elvisa Kavgić
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Povodom šest godina od osnivanja Fondacije Farah Tahirbegović u ponedjeljak je u Sarajevu dodijeljena nagrada Adiju Hasanbašiću za njegov rad tokom cijele godine.

Ovogodišnji dobitnik nagrade je otvorio nove dimenzije izbora kada je riječ o nagradi Fondacije. Naime, ove godine je težište s umjetnosti skrenulo na društveni angažman.

"Još prošle godne, kada je nagrada dodijeljena u pravnoj sferi, fokus je otišao u društveni angažman. Adi je radio sa ogromnom energijom i ljubavlju, ne očekujući neko posebno priznanje za svoj rad, u tome je njegova posebnost. Bavi se volonterskim radom i što je veoma važno neprekidno se obrazuje i usavršava kako bi svoj posao radio što bolje, a pri tome se bavi i vrlo osjetljivim, bolnim i prešućenim temama”, rekla ja za Klix.ba ovogodišnja selektorica Adisa Bašić.

Adi je psiholog volonter u klubovima liječenih alkoholičara FBiH i voditelj radioemisije "Glas ludila u eteru" čiji je moto “Ja nisam dijagnoza, ja sam čovjek”.

Nezadovoljan obrazovnim programom na fakultetu Adi se više bazirao na lično iskustvo. Cilj mu je da pomaže ljudima, naročito onima kojim je pomoć najpotrebnija. Društvenim aktivizmom se bavi nekoliko godina i planira nastaviti taj rad.

"Nagrada mi mnogo znači, naročito zbog toga što su ljudi prepoznali moj rad. Za nagradu sam saznao tek kada sam je zapravo i dobio, u tome je njena specifičnost", rekao je dobitnik i dodao da mu je naročito drago što je to nagrada Fondacije Farah Tahirbegović, jer je ona bila društveno aktivna i pomagala ljudima.

Godišnja nagrada Fondacije se dodjeljuje svakog 6. aprila, na rođendan Farah Tahirbegović, za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture, međutim, zbog brojnih aktivnosti planiranih za 6. april, dodjela nagrada je upriličena tek u ponedjeljak.