Politički analitičar
37

Aćimović: Za sankcije EU potrebna je saglasnost 15 od 27 zemalja članica

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ekonomski i politički analitičar i bivši ambasador Draško Aćimović komentirao je za Klix.ba izjave o BiH koje je jučer dao glasnogovornik visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano.
Kako je rekao Aćimović, izjava EU za situaciju u BiH koja vodi ka eskalaciji u kojoj Stano kaže kako je “pojačana politička aktivnost” EU sa američkim partnerima kako bi se pokušalo naći rješenje trenutne krize u BiH i kako su "veoma zabrinuti", nije nimalo obećavajuća za građane BiH.

Veoma zabrinuti

"'Veoma zabrinuti' je zamjenila dosadašnju da su 'zabrinuti' što je više nego čudna izjava koja je izazvala kod građana BiH baš tu 'veliku zabrinostost'. Nakon historijske krađe EU sredstava u vrijeme pandemije od strane određenih predstavnika vlasti, ta ista EU ohrabruje te iste ljude ovakvim izjavama o 'velikoj zabrinutosti' i o tome da će pokušati pomoći'", kaže Aćimović.

Aćimović je pitao zašto EU ne pokrene mehanizme zaštite i pomogne građanima BiH u ovoj najtežoj situaciji od rata do sada i da li je ovo poruka građanima BiH da su ostavljeni i da moraju sami tražiti pomoc.

"Mnogo je pitanja koje imaju građani na teritoriju cijele zemlje koji su sa razlogom uplašeni. Portparol EU Peter Stano je prije par dana rekao da se za unošenje imena u listu sankcija koje su izglasane još 2011., citiram, 'treba konsenzus svih članica EU'. Zašto taj isti Stano nije rekao javnosti da je za unošenje imena potrebna kvalitativna većina od 15 od 27 zemalja EU kako je predviđeno prilikom donošenja odluke o sankcijama", dodaje Aćimović.

Ključni moment

Naglasio je da je ovo ključni moment u kojem se niko ne smije poigravati sa nedorečenim formulacijama.

"Izuzetno su ovo loše i opasne izjave koje dovode do toga da građani BiH koji žive u zemlji u kojoj pravosuđe ne presuđuje za veliki politički kriminal i korupciju, u kojoj o životima svih odlučuje nekoliko ljudi se počne osjećati potpuno bespomoćno i izdano i od Evrope, za koju su vjerovali da će im barem ona dati neku ljudsku zaštitu od nesreće u koju su dovedeni", zaključio je Aćimović, dodavši da, "ako je cilj ovakvih izjava da se građani osjete potpuno bespomoćno i bijedno, onda su uspjeli".

Podsjećamo, glasnogovornik visokog predstavnika EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano rekao je prekjučer da Evropska unija veoma zabrinuta zbog situacije u BiH i ona je u fokusu naših diplomatskih aktivnosti.

On je naveo da retorika podjela i jednostrane akcije protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta i jedinstva države Bosne i Hercegovine - moraju biti zaustavljene.