BiH
0

Abdullah Gul početkom septembra u posjeti BiH

FENA
Abdullah Gul
Abdullah Gul
Predsjednik Republike Turske Abullah Gul posjetit će Bosnu i Hercegovinu 2. i 3. septembra ove godine - utvrđeno je na današnjoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo je donijelo Odluku o pristupanju Australije Konvenciji o kriminalu putem interneta (ETS No.185) te Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, BiH i Kraljevine Švedske o razvojnoj suradnji, SR Njemačke i BiH o razvojnoj suradnji te Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Primljena je k znanju Informacija o učešću delegacije BiH na sastanku ministara odbrane zemalja učesnica u misiji ISAF.

Donesena je Odluka o produžetku mandata kontingentu Oružanih snaga BiH u mirovnoj operaciji UN-a u Demokratskoj Republici Kongo.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu.

Donesena je Odluka o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za dopunu 2. sporazuma o finansiranju državnog programa pomoći u sklopu IPA komponente u tranziciji i izgradnji institucija za BiH za 2007. godinu, Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju fiskalne utaje u odnosu na poreze na dohodak, Sporazum o kreditu između BiH koji zastupa Ministarstvo finansija i trezora i Unicredit Bank Austria AG – Projekt opremanje Kantonalne bolnice u Orašju, kao i za Sporazum između BiH i Švicarske Konfederacije o socijalnoj sigurnosti.

Predsjedništvo je donijelo Odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma o razumijevanju u oblasti arheologije između Vijeća ministara BiH i Arapske Republike Egipat.

Odgođeno je razmatranje Prijedloga odluke o prihvatanju sporazuma i određivanje potpisnika za Protokol o privilegijama i imunitetima Centra za provođenje zakona u jugoistočnoj Evropi, Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za međunarodni saobraćaj, Sigurnosni sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Norveške te za Prijedlog odluke o promjeni sastava delegacije BiH za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o readmisiji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Indije.

Predsjedništvo BiH je odgodilo i razmatranje Prijedloga odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske o implementaciji Sporazuma između BiH i Evropske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole (provedbeni protokol); Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Estonije o suradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminala, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Indije o suradnji u borbi protiv kriminala, posebno terorizma, ilegalne trgovine drogom i organiziranog kriminala, Sporazuma o zaštiti tajnih podataka između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Mađarske, kao i Protokola između Vijeća ministara BiH i Vlade Kraljevine Španije o implementaciji Sporazuma između BiH i Evropske zajednice o readmisiji osoba koje borave bez dozvole (provedbeni protokol).

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o ekonomskoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bugarske, kao i Odluka o otkazivanju Evropske konvencije o zaštiti arheološke baštine, koja je usvojena u Londonu 6. maja 1969.

Donesena je Odluka o ratifikaciji: Sporazuma o vojnom grantu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske, Provedbenog protokola o finansijskoj pomoći između Ministarstva odbrane BiH i Generalštaba Republike Turske i Logističkog provedbenog protokola između Ministarstva odbrane BiH i Generalštaba Republike Turske, Sporazuma o finansiranju i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni, i Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar (EPHZHB) - Projekt dopunske mjere za Vjetroelektranu Mesihovina, kao i Odluka o ratifikaciji Evropske povelje o regionalnom i manjinskim jezicima - Strasbourg, 5. novembar 1992. godine, Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Francuske o suradnji u oblasti unutarnje sigurnosti, Sporazuma o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj - Projekt plinofikacije Srednjobosanskog kantona; Protokola o vodi i zdravlju uz Konvenciju o zaštiti i korištenju prekograničnih vodotoka i međunarodnih jezera iz 1992. godine; Ugovora između BiH i Svete Stolice o dušobrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj - Projekt za otpadne vode u Sarajevu, te Sporazuma o zajmu i projektu KfW Frankfurt na Majni i Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i Javnog preduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar - Projekt Vjetroelektrana Mesihovina, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.