Vlada Japana osigurala sredstva
0

75.592 eura za sistem vodosnabdijevanja u Zvorniku

FENA
Zvornik
Zvornik
Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Futao Motai i načelnik općine Zvornik Zoran Stevanović potpisali su u srijedu u Sarajevu ugovor o dodjeli 75.592 eura (147.846 KM) koje je Vlada Japana osigurala za Projekt poboljšanja sistema vodosnabdijevanja u Oraovcu u općini Zvornik.

Vlada Japana, kako je tom prilikom istakao ambasador Motai, pridaje veliku važnost projektima vodosnabdijevanja s obzirom na značaj vode za ljudsko zdravlje, kao i za podupiranje ekonomskog razvoja. Od 1996. do danas donirano je oko 1.150.000 eura za projekte vodosnabdijevanja u Bosni i Hercegovini.

"Nadam se da će se kroz ovaj projekt osigurati ljudima u Oraovcu pristup pitkoj vodi na efikasan i kvalitetan način i time doprinijeti zdravijem i bogatijem životu njegovih stanovnika“, kazao je ambasador Motai.

Postojeći sistem vodosnabdijevanja ne može osigurati kvalitetno snabdijevanje vodom uslijed stare i dotrajale vodovodne mreže, što dovodi do velikih gubitaka vode. U okviru tog projekta bit će izvedena potpuna obnova postojeće vodovodne mreže, čime će biti osigurano povećanje pritiska vode u vodovodnoj mreži, a time i redovno snabdijevanje vodom.

Projektom će biti osigurano vodosnabdijevanje tokom čitave godine, što će olakšati svakodnevni život oko hiljadu stanovnika koji žive na ovom području, te će biti stvoreni bolji uvjeti za ekonomski razvoj.

Uz izraze zahvalnosti, načelnik općine Zvornik Zoran Stevanović naglasio je značaj ove donacije posebno jer dolazi u vremenu kada se Japan obnavlja od posljedica katastrofalnog zemljotresa.

"To što u ovom trenutku Japan čini za građane MZ Oraovac i općinu Zvornik je nesvakidašnji primjer u našem okruženju i mislim da će to narod Oraovca, Zvornika i cijele Bosne i Hercegovine znati da cijene“, kazao je Stevanović.