BiH
76

6. regionalna konferencija edukatora i edukatorica u Konjicu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Istražujem, otkrivam, pitam, propitujem ... svijet oko sebe Kako raditi naučna istraživanja sa djecom? Kako nastavni proces "izmjestiti" iz učionica - u prirodu, na trgove, među ljude, u zajednicu? Kako postavljati dobra pitanja i kritički promišljati o svijetu oko sebe? - samo su neka su od pitanja koja će postaviti učesnici 6. Regionalne konferencije edukatora, koja će biti održana u Konjicu od 21. do 24. augusta.

Već šest godina zaredom, pred sam početak školske godine, Bosna i Hercegovina je domaćin najveće regionalne konferencije koja okuplja više od 300 edukatora iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

Organizator Konferencije je Centar za obrazovne inicijative Step by Step, organizacija koja se dugi niz godina bavi promovisanjem kvalitetnog obrazovanja.

Ove godine, Konferencija pod nazivom "Učenje kroz istraživanje - Istražujem, otkrivam, pitam, propitujem... svijet oko sebe", održat će se u Konjicu, a grupe učesnika-istraživača zaviriće u sve kutke grada istražujući važne historijske i kulturne spomenike, ljepotu rijeke i mostova, istraživaće zvuke, mirise i okuse grada, intervjuisati prolaznike, prodavače na pazarnom danu, djecu i odrasle.

Sajam nauke omogućit će učesnicima da sami oprobaju niz eksperimenata koje mogu realizovati sa djecom.

Radionice i prezentacije za nešto više od 300 učesnika vodit će 70 najboljih stručnjaka iz regiona, koji uglavnom dolaze iz nastavne prakse i svojim svakodnevnim radom pokazuju da su dobri učitelji nezamjenjivi.

Konferenciju su u najvećoj mjeri finansirali sami nastavnici, uz dodatnu podršku USAID-a i FOD BiH, te organizacija, članica Međunarodne Step by Step asocijacije iz regiona.