42% uništenih
0

317.000 stanova obnovljeno u BiH

FENA
Od oko 1,1 milion stambenih jedinica u Bosni i Hercegovini evidentiranih zadnjim popisom stanovništva iz 1991. godine, između 1992. i 1995. godine uništeno je ili oštećeno oko 453.000, što čini oko 42 posto prijeratnog stambenog fonda.

Uništavanje stambenog fonda nastavljeno je i nakon potpisivanja mirovnog sporazuma, tako da je dodatno nakon 1995. godine, devastirano gotovo 14.000 stambenih jedinica, od kojih najveći broj (više od 80 posto) na području sadašnje Federacije BiH.

Do sada je u BiH obnovljeno oko 317.000 stambenih jedinica, što čini stopu obnovljenosti od oko 68 posto. Od ovog broja, oko 232.000 jedinica obnovljeno je na području FBiH, oko 72.000 na području RS-a, a oko 12.000 na području Brčko Distrikta BiH.

Ovo su podaci navedeni u Nacrtu Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u saradnji s nadležnim institucijama i organizacijama.

Procjenjuje se da je oko dvije trećine, odnosno oko 200.000 stambenih jedinica obnovljeno raznim vidovima međunarodnih i domaćih donacija, dok je preostala trećina, uglavnom manje oštećenih objekata, sanirana privatnim sredstvima vlasnika i nositelja stanarskog prava.

Na osnovu podataka prikupljenih na terenu od nadležnih općinskih službi, još je oko 150.000 neobnovljenih stambenih jedinica u BiH, odnosno 32 posto od ukupnog oštećenog i uništenog stambenog fonda. Najveći broj ovih stambenih jedinica je visokog stepena oštećenja, do potpune devastiranosti.

Na području Federacije BiH još je oko 80.000 stambenih jedinica koje nisu obnovljene, što čini stopu od 26 posto uništenog i oštećenog stambenog fonda u FBiH, u RS-u oko 66.000, što čini stopu od 48 posto, dok je oko 3.000 neobnovljenih stambenih jedinica, što čini stopu od 20 posto uništenog i oštećenog stambenog fonda, na području Brčko Distrikta BiH.

Kako se navodi u ovom dokumentu, BiH se strateškim rješenjima opredijelila za prioritetnu sanaciju dijela stambenog fonda koji je potrebno obnoviti u svrhu povratka. Za ove namjene potrebno je obnoviti okvirno oko 45.000 stambenih jedinica, odnosno oko jedne trećine preostalih uništenih i oštećenih stambenih jedinica u BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH je procijenilo da je za potrebe prioritetne rekonstrukcije u svrhu povratka u BiH, neophodno osigurati oko 600 miliona KM.

Na osnovu sistematski prikupljenih zvaničnih informacija s terena, utvrđeno je da na području 64 općine u BiH, oko 450 stambenih zgrada još nije u potpunosti sanirano, s oko 2.500 stanova u ovim zgradama koji su usljed devastiranosti neuseljivi. Iako to predstavlja manje od jedan posto ukupnog stambenog fonda iz 1991. godine koji je bio u društvenoj svojini, dimenzije problema u pogledu iznosa sredstava koja su potrebna za sanaciju ovog dijela stambenog fonda - su očigledno velike.

Razlog su, prije svega, značajno viši prosječni troškovi sanacije po stambenoj jedinici u kolektivnim zgradama, nego što je to u individualnim stambenim jedinicama, navodi se, između ostalog u Nacrtu Revidirane strategije BiH za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.