BiH
4

27.000 djece i roditelja posjetili Dječiji sajam u Skenderiji

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ovog vikenda Sarajevo je bilo domaćin najveselijem i najzabavnijem događaju u regiji, Dječijem sajmu, kreiranom prvenstveno za najmlađe.

Dvorana "Mirza Delibašić" bila je premala da primi sve željene dobrog druženja. Pjesma i ples, crtanje, skakanje, oslikavanje lica, takmičenja, bogati darovi i sajamski popusti oduševili su i velike i male.

U ime Grada Sarajeva, počasnog pokrovitelja sajma, Ramiz Kadić, pomoćnik gradonačelnika Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport, direktorica sajam Maja Kojundžić i mališani iz JU Djeca Sarajeva, svečano su otvorili 16. dječiji sajam a prvi u Sarajevu.

U bogatom festivalskom programu nastupilo je više od 900 mališana koji su svoj predani rad i talent predstavili pjesmom i plesom, recitacijama, glumom, sportom i drugim, saopćeno je iz službe za odnose s javnošću Dječiji sajam.

Prvi dan već je bilo jasno da Sarajevo žudi za programom ovakvog tipa i da je koncept koji je osmislio i razvija Dječiji sajam upravo ono što je Sarajevu nedostajalo. Izlagači su se jako dobro pripremili za sajam, osigurali odlične popuste čak i na asortiman kolica i autosjedalica koje gotovo da nikad nisu na popustu.

Posebno je bilo i takmičenje tata u prematanju beba u kojem se za titulu najbržeg, najspretnijeg i najnježnijeg tate borilo više od 20 očeva, navodi se u saopćenju.

Mališani su se za to vrijeme zabavljali pred pozornicom na kojoj se predstavila JU Djeca Sarajeva sa svih 29 vrtića, 15 osnovnih škola te oko 15 ostalih škola i klubova.

Policijski automobil i motor te radionica crtanja bili su prava atrakcija te se čekalo u redu za fotografiranje u policijskom automobilu. Crveni križ je imao radionice pružanja prve pomoći koju su mališani s velikim zanimanjem pratili i u njoj učestvovali a u sklopu dobrovoljnog darivanja krvi Zavod za transfuzijsku medicinu u roku od četiri sata prikupio je krv od 25 darovaoca što je 70 posto više od očekivanog.

Izniman odaziv djece i roditelja koji su došli iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, učinilo je da direktorica sajma Maja Kojundžić najavi novo druženje već za proljeće 2015. godine ali i razmisli o Dječijem sajmu u Tuzli te drugim gradovima, navodi se u saopćenju.