Bogat program
167

Prvi dan Dječijeg sajma u Sarajevu zabilježena rekordna posjećenost

D. J.
Foto: Press
Najveći festival za djecu i porodicu u Bosni i Hercegovini otvoren je danas u Dvorani Mirza Delibašić u Sarajevu. Dječiji sajam otvorili su direktorica Maja Graholski, dogradonačelnik Grada Sarajeva Samir Avdić i ambasadorica sajma Amra Džeko.

Festivalski program otvorila su djeca Basic škole, Dječijeg zbora Superar i JU Djeca Sarajeva simbolično noseći balone u bojama zastave Palestine. Roditelje i djecu dočekale su i novotravničke mažoretkinje.

"Sajam je prilika da djeca i roditelji provedu kvalitetno i zabavno vrijeme zajedno, da se druže, uživaju i obiđu brojne štandove. Siguran se da će svako od njih naći nešto za sebe", istaknuo je dogradonačelnik Grada Sarajeva, Samir Avdić nakon otvaranja.

"Posebno mi je drago što sam ambasadorica Dječijeg sajma pod sloganom Imam pravo jesti zdravo! jer svakodnevno promoviram i pokušavam u svom domu živjeti na taj način zajedno sa svojom djecom. Dječiji sajam iz godine u godinu radi na podizanju svijesti roditelja i djece o važnim temama koje odrastanje mogu učiniti boljim i srcem sam uz kompletnu ovu ekipu. Usvajanje zdravih prehrambenih navika od najmlađe dobi je svakodnevni savremeni izazov svih nas. Pozivam sve roditelje da s djecom dođu na Skenderiju tokom vikenda, posjete Dječiji sajam, a sutra i OREA Art Market koji okuplja 53 izlagača, na kojem mogu naći nešto unikatno za sebe ili svoje najdraže, a kupovinom podržati Udruženje Srce za djecu za djecu oboljelu od karcinoma i Roditeljsku kuću", istaknula je Amra Silajdžić, koja je danas bila trinaesta donorka krvi na štandu Zavoda za transfuziologiju FBIH.

Direktorica sajma Maja Graholski izrazila je zadovoljstvo zbog izuzetne posjećenosti sa više hiljada djece i roditelja koji posjećuju štandove ili uživaju u bogatim programskim sadržajima na centralnoj bini.

"Atmosfera je sjajna i ogroman je interes djece za brojne aktivnosti koje smo im pripremili sa svojim partnerima. Ovo je centralno mjesto sreće i osmijeha djece i sigurna sam da će tako ostati oba dana vikenda. Impresivno je da je jedan medicinski tim Zavoda za transfuziologiju FBiH za nešto više od dva sata evidentirao oko 20 dobrovoljnih darivatelja krvi, a na štandu je i dalje red zainteresiranih roditelja, majki sa bebama i većom djecom, očeva, nana, baka i deda koji tokom današnjeg dana mogu donirati krv. Veliki je interes i za štand Pomozi.ba na kojem se prikuplja novac za djecu Gaze, tako da roditelji osim opredjeljenja za sreću svoje djece odlučuju danas pomoći i drugima", istaknula je Maja Graholski, direktorica Dječijeg sajma.

Interes roditelja za pravilnu ishranu pokazuje posječenost nutricionističkog savjetovališta za djecu i roditelje koje se realizira uz saradnji s Multidisciplinarnim centrom zdravih navika i bolničkom nutricionisticom Nevenom Pandžom.

U okviru projekta "Imam pravo jesti zdravo" organizirane su i radionice o balansiranoj prehrani s odgajateljicama iz JU "Djeca Sarajeva" i Udruženjem za primijenjeni nutricionizam, a na štandu dm-a djeca djeca prave zdrave kuglice s poznatim kuharskim influenserom Hajrudinom Šišićem, poznatijem kao Harry Cooper, a Goethe institut u saradnji sa Danni's Little Kitchen. Koliko veliki interes vlada za radionicama o pravilnoj prehrani najbolje govori činjenica da je u samo nekoliko sati nakon otvaranja, potrošen sav materijala predviđen za oba dana. Unatoč tome, zahvaljujući brzoj reakciji organizatora i partnera nije bilo prekida edukativnih radionica o prehrani koje se odvijaju pod sloganom „Imam pravo jesti Zdravo“.

Osim o preharni djeca uče i o važnosti higijene zuba od dr. dent. med. Lejle Reizbegović ali i o pružanju prve pomoći u organizaciji Crvenog križa/krsta.

Dječiji sajam ne može proći bez slatkiša, a La Bomba je do 15 sati ispekla više od 1600 palačinaka.

Kao i ranijih godina, veliki interes djece vlada za za fotografiranjem s policijskim službenicima, a ove godine na sajmu je Jedinica za saobraćaj, Policijska stanica Centar i Jedinica za podršku MUP-a Kantona Sarajevo, kao i Javna vatrogasna brigada KS sa vatrogasnim vozilom.

Glavni sponzor sajma Moja kravica za mališane je pripremila pravu zabavu na čak 70 metara kvadratnih prostora gdje uz interaktivne igre djeca osvajaju lijepe poklone ali se i druže s maskotama. Uz navedeno, dugogodišnji partner sajam Fun team omogućio je djeci priliku za fotografiranje i druženje s djeci najdražim super junacima, a sportski klub Challenge je osigurao poligon za sportske igre.

Partneri i prijatelji sajma Double care – Violeta, Organix, Mepal, Dukat, Kids poli, Pino Nature hotel i Leda potrudili su da sa sadržajem, popustima i poklonima razvesele i djecu i roditelje a porodica iz Zenice dobila je priliku posjetiti 8. Dječiji sajam i biti gost u Pino nature Hotelu na Trebeviću.

Organizator i u nedjelju obećava puno festivalske zabave uz nastupe djece brojnih vrtića, plesnih klubova, škole gitare i kulturno-umjetničkih društava te iznenađenja koja pripremaju izlagači, prijatelji i partneri sajma. Organizator je mislio i na one koji su spriječeni doći do Skenderije, te je na facebook stranici Dječiji sajam – Kids Fair moguće učestvovati u kampanji like&share koja se završava sutra, a putem koje Alma Ras daruje 20 pidžamica a Organix 3 pakete zdravih slatkiša za djecu.

Više informacija o svim partnerima i prijateljima sajma pronađite na Facebook i Instagram stranici Dječijeg sajma – Kids Fair gdje su dostupne i sve informacije o zabavnim, edukativnim i sajamskim sadržajima koje pripremaju ovogodišnji izlagači.

Ulaz na sajam je slobodan.