Alija Behmen
0

"2010. je godina vraćanja Gradu Sarajevu statusa koji mu pripada"

FENA
Alija Behmen
Alija Behmen
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen prezentirao je danas na pres-konferenciji završene projekte u 2010., kazavši da iako je budžet u ovoj godini smanjen za oko 6.250.000 KM ili 26,44 posto realizirani su projekti od vitalnog značaja za stanovništvo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Među brojnim projektima koje je Gradska uprava i Gradsko vijeće realiziralo su Programi pomoći majkama porodiljama, stipendiranje djece, finansiranje javnih kuhinja i projekt smanjenja maloljetničke delinkvencije.

Kazao je da se 2010. može nazvati godinom početka vraćanja Gradu Sarajevu statusa koji mi pripada i kao jedinici lokalne samouprave i kao glavnom gradu, budući da je Ustavni sud Federacije BiH presudio u korist gradu u slučaju vraćanja nadležnosti ovoj instituciji, a koje im je Kanton Sarajevo nezakonito oduzeo.

U ovoj godini se intenzivno radilo na obnovi Vijećnice, a počela je i realizacija projekta obnove Trebevićke žičare što će biti nastavljeno i u 2011. godini.

Kao jedan od veoma važnih projekata, gradonačelnik je istaknuo, Razvoj kulturno-historijskog turizma na Baščaršiji, a projekt koji finansira Ministarstvo vanjskih poslova Italije bit će realiziran uspostavom Kuće zanata.

Grad Sarajevo sufinansirao je 11 međunarodnih kulturnih manifestacija, a Behmen je kazao da se nada da će u 2011. godinu uspjeti finansirati ove manifestacije sa 600.000 KM, koliko je predviđeno Nacrtom budžeta za 2011.

Najavio je da će i 2011. biti posvećena realizaciji projekata od vitalnog značaja za građane među kojima su i izgradnja Gradskog centra za biznis, Sanacija astronomske opservacije na Trebeviću, Izgradnja kapaciteta za energetsko upravljanje u gradovima te realizacija 38 regulacionih planova.

I na kraju je dodao da će u novoj godini postaviti biste književnicima Dervišu Sušiću, Ćamilu Sijariću i Izetu Sarajliću.