Javna tribina za porodice nestalih
0

17 godina nakon rata u BiH se traga za hiljadama nestalih

FENA
Mostar
Mostar
Sedamnaest godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini još se traga za desetak hiljada nestalih osoba, istaknuto je na javnoj tribini Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) održanoj u Mostaru.

Predstavnici ICMP-a i Instituta za nestale osobe BiH upoznali su porodice nestalih i predstavnike nevladinih organizacija s procesom traženja i identifikacije nestalih osoba.

Prema riječima koordinator Odjela pravda i inicijative civilnog društva ICMP-ja Matthewa Hollidaya, usvajanjem Zakona o nestalim osobama i uspostavljanjem Instituta za nestale osobe na nivou države domeće vlasti pokazale su volju za rješavanjem ovoga problema.

Holliday je upoznao porodice s odredbama Zakona o nestalim osobama, prema kojem članovi porodica nestalih imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, besplatno školovanje djece, kao i pravo na prioritet pri obrazovanju i zapošljavanju, što je velikom broju ljudi nepoznanica.

Na javnoj tribini podijeljena je i ICMP-ijeva brošura "Proces traženja i identificiranja nestalih osoba: Vodič za porodice u BiH" u kojoj se detaljno opisuje proces traženja, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba.

Vodič sadrži informacije o institucijama uključenim u proces, na koji način se ispunjavaju prava srodnika nestalih osoba, te kako je organiziran proces traženja i identifikacije.