Mala kula na Grdonju
0

105. motorizovana brigada dobija spomen-park

Sarajevo-x.com
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević posjetio je gradilište na Grdonju, gdje se izvodi sanacija, adaptacija i revitalizacija objekta Mala kula, u okviru budućeg spomen-parka 105. motorizovane brigade - projekat za koji je iz budžeta Općine za 2009. godinu izdvojeno 150.000 KM.

Načelnik Bećirević je izrazio zadovoljstvo dinamikom izvođenja radova, koji prema planu trebaju biti završeni za 45-60 dana, kada će biti upriličeno svečano otvorenje. Sva teška oštećenja objekta su već sanirana, a trenutno je u toku sanacija dijela fasade. Od iduće sedmice planirana je zamjena oštećenih kamenih blokova. Na krovu slijedi postavljanje greda i limene obloge. Što se unutrašnjih radova tiče, malterisanje je završeno, u toku je postavljanje vodovodnih cijevi, te slijedi ugradnja instalacija grijanja.

U prizemlju Kule će se nalaziti prostorija za muzejske postavke, spomen-soba 105. motorizovane brigade. Prema idejnom projektu, uz spomen sobu u prizemlju planirano je postavljanje info-pulta i prodavnice sa suvenirima, te jedne manje kancelarije. Na spratu će se nalaziti mala kuhinja i kancelarija. Projektom revitalizacije je predviđeno da se na toj etaži ustakli balkon odakle bi posjetioci imali odličan pogled na Sarajevo. Natkriveni prostor bi služio kao kafe-bar, što bi omogućilo ekonomsku održivost objekta.