U znak protesta
0

Aviokompanije u Francuskoj bi naredne sedmice mogle značajno smanjiti broj letova

V. K.
Štrajk upozorenja trebao bi se održati 7. i 8. marta (Foto: EPA-EFE)
Štrajk upozorenja trebao bi se održati 7. i 8. marta (Foto: EPA-EFE)
Generealni direktorat za civilno zrakoplovstvo Francuske (DGAC) zatražio je od aviokompanija u ovoj državi da odustanu od 20 ili 30 posto svojih letova tokom 7. i 8. marta kao znak protesta protiv penzionih reformi u ovoj državi.

Prema pisanju francuskog lista Le Monde, DGAC je od kompanija zahtijevao da smanje broj letova za 20 posto na aerodromu "Paris - Charles-de-Gaulle" te 30 posto na aerodromima Paris-Orly kao i u gradovima Beauvais, Bordeaux, Lille, Lyon, Nantes, Marseille, Montpellier, Nici i Toulouseu.

"Uprkos tome što će minimalna usluga biti uspostavljena, DGAC predviđa smetnje i zastoje. Uprava je pozvala putnike koji su u mogućnosti da odlože putovanje i da se raspitaju kod svoje aviokompanije kako bi saznali status leta", piše Le Monde.

DGAC je već ranije zahtijevao od aviokompanija da u znak protesta smanje broj letova, a posljednji put se to dogodilo 16. februara.

"Nenajavljeni štrajkovi kontrolora letenja također su poremetili aviosaobraćaj početkom februara", navodi franucski list.