Zabrinuti zbog nenapredovanja
1

Ashton i Fuele upozorili bh. lidere i zatražili provođenje presude "Sejdić i Finci"

FENA
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Veoma smo zabrinuti zbog nenapredovanja Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji. Ključni prioriteti iz Evropskog programa – provođenje presude u slučaju "Sejdić i Finci" te uspostavljanje koordinacionog mehanizma za pitanja u vezi s EU – nisu riješeni uprkos ponovljenim obećanjima vas, političkih lidera Bosne i Hercegovine.

Ovo je, između ostalog, napisano u pismu koje su visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton i evropski komesar za proširenje Štefan Fuele uputili liderima sedam najvećih stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH, te predsjedavajućem Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi i entitetskim premijerima Aleksandru Džombiću i Nerminu Nikšiću.

"Nema sumnje da je današnji prioritet hitno rješavanje primjene presude Sejdić i Finci, a to prioritnim smatra i generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland. Ovdje se ne radi o sticanju političkih poena za neke. Ovdje je riječ o šansi za buduće generacije i to je od presudne važnosti da Bosna i Hercegovina ostane kredibilan partner za Evropsku uniju", naveli su Ashton i Fuele.

Oni očekuju politički sporazum o provedbi presude "Sejdić i Finci" do kraja marta, u skladu sa zaključcima drugog sastanka Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja.

"Pozivamo vas da postignuti politički sporazum predstavite na sljedećem sastanku dijaloga na visokom nivou, u aprilu. To bi moglo prokrčiti put za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon što to bude provedeno, kredibilnoj aplikaciji za članstvo u EU kasnije tokom ove godine", poručuju Ashton i Fuele.

EU je snažno posvećena podršci BiH i njenim građanima u ispunjenju njihovih nada i ambicija u vezi s EU.

"No, napredak ka EU sada ovisi o vašoj sposobnosti da radite zajedno, postignete kompromis za zajedničko dobro i obnovite povjerenje građana Bosne i Hercegovine u vašu sposobnost da konkretnim djelima učinite napredak u evropskim integracijama", kaže se u pismu koje su Ashton i Fuele uputili bh. liderima.