Zanimljivi prijedlozi
97

Znate li koga je sve Vučko pobijedio u izboru za maskotu Olimpijskih igara u Sarajevu?

E. B.
Vučko
Vučko
Simpatični vuk Vučko je, bez ikakve sumnje, prva asocijacija na Zimske olimpijske igre, koje su počele na današnji dan 1984. godine.

No, jeste li znali da je Vuk koji je oko vrata imao crveni šal, a glas mu je u televizijskim spotovima "posuđivao" Zdravko Čolić, bio samo jedan od prijedloga za maskotu Olimpijskih igara u Sarajevu?

Iako je čudno i pomisliti da je simbol Olimpijskih igara 1984. godine mogao izgledati i znatno drugačije, to se moglo vrlo lako i desiti.

Ako ste se ikada zapitali koga je sve Vučko pobijedio u glasanju za maskotu Olimpijskih igara 1984. godine, slijedi i odgovor na to pitanje.

U izboru za maskotu ukupno je učestvovalo 836 umjetnika sa svojim prijedlozima, a među šest finalnih su uz Vučka u uži izbor ušli dikobraz, grudva snijega, divokoza, janje i vjeverica.

Prijedlozi maskota za ZOI 1984. godine
Prijedlozi maskota za ZOI 1984. godine

Na kraju je pobijedio Vučko, kojeg je dizajnirao slovenski dizajner i crtač Jože Trobec iz Kranja.

Iako se radi o krvoločnoj životinji, Međunarodni olimpijski komitet je bio zadovoljan izborom maskote, jer je sarajevski Vučko promijenio sliku o njoj svojim vedrim osmijehom i postao omiljen, posebno među najmlađom populacijom.