sport
80

Zejd Dukmenić za Klix.ba: Pozivam čelnike Olimpijskog komiteta BiH da poštuju zakon

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zejd Dukmenić je predsjednik Taekwondo saveza BiH. U razgovoru za Klix.ba govorio je o trenutnim aktivnostima, radu Saveza i planovima za budućnost.

Na početku nas je informisao o trenutnim aktivnostima u Taekwondo savezu BiH.

“Uvijek se može i mora bolje. U tom pravcu u martu mjesecu prošle godine održana je izborna Skupština koja je izabrala novo rukovodstvo. Jedan od prioritetnih zadataka novog rukovodstva bio je: Registracija i usklađivanje akata prema Zakonu o sportu BiH koji je donesen 2008. godine, a što prethodno rukovodstvo saveza do tada nije uradilo. U skladu s time donesen je novi Statut saveza, predočen finansijski plan i program rada kao i ostali akti i podakti koji su neophodni za rad Saveza po novom ustrojstvu. Na nivou BiH može biti registrovan samo jedan Taekwondo savez, a taj savez po Zakonu o sportu BiH čine dva entitetska saveza. Uspjeli smo iskoordinirati i usaglasili buduće djelovanje. Zasluge pored ostalih idu svakako predsjednicima entitetskih saveza - Augustu Orloviću TKDS Federacije i Dušku Kusmuku predsjedniku TKDS RS-a. Taekwondo savez BiH čine WTF olimpijska verzija i ITF tradicionalni taekwondo”, kaže Dukmenić.

Konačno rješenje za rad saveza izdalo je Ministarstva pravde BiH Dodaje da se prema planu i programu koji je usvojen na posljednjoj skupštini TKDS BiH redovno održavaju takmičenja u oba entiteta i državno prvenstvo.

Učešće na međunarodnim takmičenjima

“Redovno imamo seminare za trenere i sudije. Pripreme reprezentacija BiH održavaju se vikendima. Taekwondo reprezentacija BiH učestvovala je prije nekoliko mjeseci na renomiranom međunarodnom takmičenju u Zagrebu na kojem je učestvovalo preko 650 takmičara i 57 timova iz sedam zemalja Evrope. Naša seniorska muška i ženska reprezentacija je u jakoj konkurenciji u ekipnom plasmanu zauzela visoko drugo mjesto. Stručni tim reprezentacije na čelu sa direktorom Samirom Šarićem, selektorima Zvonkom Antunoviće, Raifom Ahmićem, te trenerima Petrom Bobanom i Denisom Kneževićem odradili su svoj posao na najbolji način”, kaže naš sagovornik.

Dukmenić naglašava da je Taekwondo savez BiH ujedinjen na čitavom prostoru BIH baš onako kako nalaže Zakon o sportu BiH, te da je saglasnost, nakon ispunjenih svih obaveza prema Zakonu o sportu za registraciju saveza, dalo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

“Konačno rješenje za rad Saveza izdalo je Ministarstva pravde BiH dana 25. juna 2013 godine. Postoje još neki taekwondo klubovi koji se nisu uključili u rad entitetskih saveza, jer onaj koji nije član entitetskog saveza ne može biti ni član državnog saveza. Svaki klub koji posjeduje validno rješenje nadležnih ministarstava može biti član pomenutih saveza. Procedure su jednostavne - zainteresirani podnesu zahtjeve, prilože dokumentaciju, izvrše obaveze prema savezu i postanu član istog. Nakon toga mogu ravnopravno učestvovati u svim aktivnostima. Ovom prilikom moram pozvati čelnike Olimpijskog komiteta BiH da poštuju Zakon ove države. Izdato rješenje za rad Taekwondo savezu BiH od strane Ministarstva pravde BiH te legitimno pravo da članice saveza odaberu svoje rukovodstvo je dovoljan argument da se čelnici Olimpijskog komiteta BiH ponašaju sportski, a prije svega da poštuju rješenje Ministarstva pravde BiH - zakon ove države", ističe Dukmenić.

Olimpijski komitet BiH, kojeg je između ostalog osnovao i Taekwondo savez 1993., u više navrata je "pismeno obavješten o svemu pomenutom".

"Konstantno, od izdavanja rješenja i izbora novog rukovodstva saveza, tražimo od njih da upute akat WTF- u svjetskoj Taekwondo Federaciji i ETU Evropskoj taekwondo uniji, te da ih obavijeste o nastalim promjenama kao i imenovanim čelnicima saveza koji su ovlašteni da ga predstavljaju i zastupaju onako kako u izdatom rješenju Ministarstva pravde BiH stoji. Praksa pomenutih međunarodnih taekwondo federacija je da nacionalni komiteti potvrde nastale promjene u taekwondo savezima svojih zemalja. Do danas Olimpijski komitet BiH ovo nije uradio s čime čini ogromnu štetu svima članicama Taekwondo saveza BIH, kao i takmičarima reprezentativnih selekcija koje ne mogu učestvovati na renomiranim takmičenjima. Ovo je najveći problem kojeg imamo u jedinom registrovanom i legitimnom Taekwondo savezu BiH. Ako se pomenuto u što skorije vrijeme ne riješi od strane Olimpijskog komiteta BiH, Savez će biti primoran da svoja prava, ali i proizvedene štete potražuje preko nadležnog suda”, tvrdi prvi čovjek Saveza.

Zlatno doba taekwondoa bilo je od 1996.do 2004.godine

Istakao je kako je stagnacija evidentna na mnogim poljima,a pogotovo kada su međunarodni rezultati u pitanju.

“Većim djelom su za to zaslužni oni koji su rukovodili savezom. Nedostajalo je mnogo čega od vizije,strategije, programa, mnogo se improviziralo. Naravno, nedostatak finansija. Od 2008. godine i činjenice da se nisu uskladili akti prema novom Zakonu o sportu u BiH te da savez nije posjedovao rješenje za rad. Samim time nije se moglo aplicirati prema institucijama za dodjelu sredstava, pa i privredni subjekti su odbijali dostavljene zahtjeve. Sve pomenuto uzrokovalo je stagnaciju i rezultata na međunarodnom planu”, kazao je Dukmenić.

Čelni čovjek Saveza smatra da je zlatno doba takewondoa bilo od 1996. do 2004.godine.

“U tom periodu osvojili smo šest evropskih juniorskih medalja. Na Svjetskom prvenstvu u Istanbulu došli smo u poziciju da se borimo za medalju. Sa Balkanskih prvenstava osvajali smo zlatne medalje kako u juniorskoj, tako i seniorskoj konkurenciji. Na desetine zlatnih medalja osvajali su naši reprezentativci na renomiranim A klase turnirima širom Evrope. Godine 2004. na Olimpijskim igrama u Atini imali smo do danas jedinog Taekwondo predstavnika BiH u samoj zavšnici Olimpijskih igara. U tom period taekwondo sport imao je tri puta najuspješnije sportiste godine BiH . Sve pomenuto od 2005. godine do danas bilo nam je uskraćeno. Ponosan sam što sam bio dio ove generacije od 1994. – 2004. godine, kao selektor nacionalnih reprezentacija BiH, a od 2000. do 2004. godine i obavljao funkciju predsjednik TKDS BiH”, zaključio je Dukmenić.