Kraj u Parizu
2

Vingegaard osvojio Tour de France ispred Pogačara i odnio kući pravo bogatstvo

D. P.
Vingegaard s nagradom (Foto: EPA-EFE)
Vingegaard s nagradom (Foto: EPA-EFE)
Danski vozač Jonas Vingegaard pobjednik je najslavnije biciklističke utrke Tour de France drugu godinu zaredom nakon što je ona danas završena na slavnom Champs-Elyseesu u Parizu.

Vingegaard je drugi put uzastopno slavio na Tour de Franceu, a učinio je to uz, na kraju, veliku prednost u odnosu na najvećeg rivala Slovenca Tadeja Pogačara, koji je trofej osvajao 2020. i 2021. godine.

Ovaj danski biciklista znao je da je pobjeda zapravo njegova i prije posljednje etape na 110. izdanju Tour de Francea koja se najčešće smatra isključivo ceremonijalnom.

"Bila je ovo nevjerovatna godina. Kakav Tour de France za nas. Planove smo započeli praviti rano i još jednom, ne bih to mogao učiniti bez svog tima. Bila je ovo nevjerovatna turneja za nas i jako sam ponosan. Večeras ćemo slaviti uz dobru večeru. Bit će to lijepa noć. Hvala mojim protivnicima koji su bili nevjerovatni", rekao je Vingegaard.

Danac je proslavio uz šampanjac zajedno sa svojim timskim kolegama iz ekipe Visma-Jumbo, koja je na kraju slavila u ekipnom poretku.

Vingegaard je do ukupne pobjede na Touru došao sjajnim vožnjama u posljednjoj sedmici. Inače, Tour de France bio je trosedmični biciklistički festival s osam planinskih etapa na pet planinskih lanaca.

Dvojica najvećih rivala u biciklizmu, Vingegaard i Pogačar, bili su ravnopravni na vrhu sve dok Vingegaard nije završio kronometar u utorak minutu i 38 sekundi ispred Slovenca. U srijedu je završio najtežu brdsku etapu utrke za čak šest minuta ispred svog iscrpljenog rivala i tako je riješio pitanje pobjednika Tour de Francea.

Ukupni nagradni fond ovogodišnjeg Tour de Francea iznosio je 2,5 miliona eura, a pobjednik je dobio 20 posto te brojke. Dakle, Vingegaard se kući vraća s lijepom nagradom od 500.000 eura.