sport
0

Umro Husref Muharemagić

FENA
Istaknuti novinar, nogometni sudac i instruktor, Husref Muharemagić, umro je jučer u Tuzli u 64. godini, poslije kraće i teške bolesti

Husref Muharemagić je u novinarstvu i sportu ostavio velik trag, ponajviše kao dopisnik brojnih listova, radija i TV, u bivšoj zajedničkoj državi, a i poslije rata u BiH, te kao istaknuti nogometni sudac.

Husref Muharemagić rođen je 29. decembra 1942. godine u Janji. Počeo je pisati još kao srednjoškolac, a početkom šezdesetih godina prve profesionalne radove objavio je kao saradnik «Oslobođenja» i «Večernjih novina». U Tuzlu je prešao 1968., gdje je proveo najveći dio života, radeći u «Frontu slobode», te kao dopisnik «Politike», «Oslobođenja», «Vjesnika», «Dela», «Slobodne Dalmacije», «Sportskog žurnala» te mnogih drugih medija tadašnje Jugoslavije. Poslije rata, sve do odlaska u mirovinu, radio je kao dopisnik brojnih domaćih i inozemnih medija. U novinarstvu je proveo duže od 40 godina.

Husref Muharemagić se pamti i kao glavni sudac historijske utakmice u Splitu između Hajduka i Crvene Zvezde, 4. maja 1980. godine, kada je prekinuo utakmicu zbog smrti Josipa Broza Tita. Za saveznog nogometnog suca položio je još kao 18-godišnjak i tada je bio najmlađi djelitelj pravde u državi. Nakon prestanka suđenja, obavljao je niz funkcija u Nogometnom savezu BiH i Kantonalnom nogometnom savezu, a među ostalim i delegata i sudačkog instruktora.

Sahrana Husrefa Muharemagića bit će obavljena u utorak 18. jula u 17.00 sati ispred Komemorativnog centra u Tuzli. Dženaza će se klanjati u Šarenoj džamiji, a ukop je predviđen na groblju Bukovčić u Tuzli.