Svijet
2

Knjiga o haremu: Gaddafi je silovao i zlostavljao djevojke

Klix.ba
Muammar Gaddafi
Muammar Gaddafi
Ubijeni libijski diktator Muammar Gaddafi naređivao je otmice djevojčica koje je kasnije koristio kao seksualne robinje, otkriva nova knjiga.

Djevojčica Soraya je oteta kada je imala samo 15 godina i provela je pet godina u podrumu Gaddafijeve tvrđave nadomak Tripolija. Kaže da su je silovali, premlaćivali i zlostavljali gotovo svakog dana, a vidjela je da isto rade i drugim djevojčicama i dječacima.

Njena priča, kao i drugih žrtava, opisana je u knjizi "Gaddafijev harem: Priča mlade žene i zloupotreba moći u Libiji", francuske novinarke Annick Cojean.

Cojean kaže da su muškarci i dječaci također silovani te da je Gaddafi proganjao i slavne ličnosti te supruge stranih dostojanstvenika.

Prema njenim istraživanjima, Gaddafijevu žensku gardu su zapravo činile njegove ljubavnice, bez ikakvog poznavanja oružja. Cojean je počela istraživanje Gaddafijeve zloupotrebe moći nakon što je upoznala Sorayu i čula njenu priču.

Dok je išla u školu u gradu Sirteu, pripala joj je čast da Gaddafiju uruču buket cvijeća. Nakon što je primio cvijeće, Gaddafi je potapšao po glavi. Soraya kaže da je to bio signal njegovim ljudima da je želi. Narednog dana je pozvana u palaču Bab al-Azizia, gdje su je skinuli, obrijali i odveli Gaddafiju.

Ležao je go na kreveti i pokušao da je siluje. Uspjela je da se odbrani, ali ju je nadzornica harema, Mabrouka, odvela na "lekcije". Dali su joj da gleda porno filmove, a primorana je i da gleda Gaddafijeve odnose sa drugim djevojčicama kako bi mogla da "nauči".

Kako se u knjizi navodi, Gaddafi je silovao i dječake i svoje stražare.

Sorayi je 2009. dozvoljeno da ode kući, ali je postala sramota za porodicu, budući da je imala vanbračne odnose. Kaže da se slobodnom osjetila tek nakon Gaddafijeve smrti i kraja građanskog rata.

U knjizi se nalazi i intervju sa ženom koja je dovodila djevojčice u Gaddafijevu palaču. Diktator je proganjao i studentice i supruge stranih dostojanstvenika.

"Nije to bilo toliko do zavođenja žene, koliko do ponižavanja čovjeka odgovornog za nju", piše Cojean. Posjetiteljica palače Gaddafijeve bolničarke su analizirale krv kako bi se uvjerile da nisu bolesne, u slučaju da Gaddafi poželi da ima odnose s njima.

Marie Colvin, novnarka Sunday Timesa koja je prošle godine ubijena u Siriji, pisala je kako joj je, kada je u Tripoliju intervjuisala Gaddafija, prišla bolničarka sa iglom, ali da je odbila da joj da krv.