U organizaciji OK BiH
196

U obnovljenom Olimpijskom muzeju okončana dvodnevna umjetnička radionica

K. H.
U obnovljenom Olimpijskom muzeju u Sarajevu danas je okončana dvodnevna umjetnička radionica na kojoj je učestvovalo 40 talentovanih učenika, a koju je organizirao Olimpijski komitet BiH u suradnji sa Međunarodnim olimpijskim komitetom.

Ovo je prva likovna manifestacija održana u prostorijama Muzeja nakon spektakularnog otvaranja, a zbog epidemioloških preporuka nadležnih kriznih štabova učenici su bili podijeljeni u dvije grupe.

Radionicu je vodio Faris Ramadanović, akadamski grafičar, a u prvoj grupi 20 učenika iz Srednje škole primjenjenih umjetnosti pokazali su zavidna umjetnička ostvarenja na temu bogatog olimpijskog naslijeđa, a pobjednica, čija je umjetničko djelo proglašeno najboljim, je Emina Koso.

"Prvi put sam u Olimpijskom muzeju. Tema koju sam izabrala su stari bobovi zato što mi je djed stalno pričao kako ih je prodavao za vrijeme Olimpijade", kazala je Koso, koja je svoj pobjednički rad poklonila Muzeju gdje će biti i izložen.

U drugoj grupi 20 učenika sarajevskih osnovnih škola i to deset učenika iz Osnovne škole Safvet-beg Bašagić i deset učenika iz Osnovne škole Katoličkog školskog centra, također su slikali eksponate iz Muzeja.

Učenici nisu krili svoje zadovoljstvo da su imali priliku vidjeti Muzej koji je simbol glavnog grada i slikati eksponate iz vremena o kojima su im pričali njihovi najbliži, a na kojima su sagrađeni najsvjetliji momenti olimpijske historije Sarajeva i BiH.

"Muzej i treba biti mjesto susreta, radosti, mladosti, umjetnosti i olimpijskih vrijednosti. Ovo je jedan u nizu projekata koje imamo namjeru realizirati kako bismo sačuvali uspomenu na najsvjetlijije momente naše olimpijske historije i motivirali mlade generacije na istrajnost i vjeru da je sport njihov najbolji prijatelj", kazala je Dejana Planinčić, viši stručni suradnik za sport, međunarodne odnose i projekte u OK BiH.

Učenicima su prije početka radionice podjeljene majice i zaštitne maske, a nakon radionica održana je edukacija o značaju fizičke aktivnosti jer, prema istraživanjima, sve više mladih provodi vrijeme pred televizorima i računarima.

Mladima se obratio i Edin Numankadić, jedan od značajnijih bh. likovnih umjetnika koji je bio i dugogodišnji direktor Olimpijskog muzeja BiH.

On se zahvalio učenicima na dolasku i izrazio nadu da će se u Muzeju realizirati još mnogo ovakvih i drugih edukativnih radionica.