Osuđen za ubistvo
14

U Južnoj Africi počinje proces za uslovni otpust Oscara Pistoriusa iz zatvora

D. B.
Oscar Pistorius (Foto: EPA-EFE)
Oscar Pistorius (Foto: EPA-EFE)
Južnoafrički atletičar Oscar Pistorius se nalazi u zatvoru zbog ubistva njegove djevojke Reeve Steenkamp, a uskoro bi se mogao sastati s njenim roditeljima u procesu koji će se voditi kako bi se razmotrilo njegovo uvjetno puštanje na slobodu.

Pistorius ima mogućnost ranijeg izlaska iz zatvora nakon odsluženja polovine svoje kazne, no prije toga mora sudjelovati u procesu pod nazivom "restorativna pravda".

Atletičar je ubio Reevu 2013. godine tvrdeći da je mislio da se radi o pljačkašu. Ispalio je četiri metka kroz zaključana vrata toaleta u svom domu u Pretoriji, a nakon suđenja 2014. godine je osuđen na pet godina zbog ubistva. Međutim, tokom žalbenog procesa 2015. godine njegova kazna je povećana na 13 godina i pet mjeseci.

Južnoafričko ministarstvo za popravne službe je saopćilo da razgovara s porodicom Steenkamp o mogućem sastanku. Cilj sastanka je da osuđenik prizna i prihvati odogovornost za svoja djela, a predstavlja i priliku za pomirenje ili ispriku.

Advokatica porodice Steenkamp Tania Koen je rekla da oni žele učestvovati u dijalogu.

"Majka June je uvijek govorila da je oprostila Oscru, ali da to ne znači da on ne treba da 'plati' za ono što je učinio. Otac Barry s tim još uvijek ima problema", izjavila je Koen.

To što Pistorius ima pravo da traži uslovni otpust ne znači da će ga i dobiti. Ukoliko se to dogodi, ostatak kazne će odslužiti kod kuće, a u zatvor bi se morao redovno javljati.

Prije ubistva je Pistorius bio poznat kao zlatni paraolimpijac. Godine 2012. je ušao u historiju tako što je postao prvi sprinter amputirac koji se takmičio na Olimpijskim igrama trčeći na protezama.