Najbrutalnija utrka do sada
0

VIDEO / Tour de France: Nikad više krvi, lomova i odustajanja

Totalsport
Johnny Hoogerland  (Foto: Reuters)
Johnny Hoogerland (Foto: Reuters)
Nagradu za najboljeg penjača nakon devete etape Tour de Francea Holanđanin Johnny Hoogerland (28) primio je u suzama, trpeći teško podnošljivu bol, koju su mu zadavala 33 šava.

Biciklista Vacansoleila teško je stradao kao sudionik vodeće grupe biciklista 36 kilometara prije kraja nedjeljne etape.

Njegov je spektakularni pad nakon salta prouzrokovao vozač snimateljske ekipe francuske TV-kuće France 2. Pokušavajući svojim Citroënom izbjeći stablo neposredno uz prometnicu, vozač je naglim skretanjem udesno pokušao preteći vodeću grupu biciklista.

Pritom je zahvatio bicikl Španca Juana Antonia Fleche, preko kojeg je onda Holanđanin teško pao dočekavši se na bodljikavu žicu ograde s druge strane ceste. Nesretnik je nastavio utrku gole stražnjice, jer je razderao gaće, te s čitavim nizom posjekotina. Premda je na sličan način prošao i Španac, on je također nastavio voziti na drugom biciklu. Prvi mu je završio u komadima.

Organizatori utrke izvijestili su da je nesavjesni vozač automobila koji je ugrozio bicikliste dobio otkaz i da više neće raditi na Tour de Franceu.

Ovogodišnje 98. izdanje najslavnije biciklističke utrke na svijetu posebno je brutalno. Nikad prije nije bilo toliko krvi, lomova i odustajanja povrijeđenih biciklista.

U nedjelju su u prvom dijelu utrke, pri padu 20-ak biciklista na klizavom dijelu mokre staze, teško stradala dva favorita: Kazahstanac Aleksandr Vinokurov slomio je kost u zdjelici, a Belgijac Jürgen van den Broek, lani petoplasirani na kraju utrke, kost u predjelu ramena. Obojica su, naravno, odustali od takmičenja.

Padali su pri toj nesreći i drugi veliki biciklisti poput Alberta Contadora, Tonyja Martina, Andreasa Klödena...