Tenis
0

Tsonga preko Federera do naslova u Torontu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuski teniser Jo-Wilfried Tsonga savladao je Švicarca Rogera Federera 7:5, 7:6(3) u finalu Rogers Cupa u Torontu i tako stigao do drugog Masters 1000 naslova u karijeri.

Tsonga je u Torontu dočekao sedmicu iz snova, u kojem je pobijedio četvoricu igrača iz Topa 10. U osmini finala iz turnira je izbacio prvog tenisera svijeta Novaka Đokovića, zatim je bio bolji od Andyja Murrayja i Grigora Dimitrova, a u finalu je nadigrao bivšeg dvostrukog pobjednika kanadskog Mastersa.

Tsonga je u finalu ostavio Federera bez prilike za break, realizirao je svoju jedinu break-loptu u prvom setu te kroz tie-break drugog seta za jedan sat i 47 minuta stigao do jedne od najvećih pobjeda u karijeri.

Tsonga, koji je finale u Torontu izborio kao 15. na ATP listi, ovom je pobjedom postao tek drugi teniser izvan Top 10 u posljednje četiri godine koji se okitio naslovom na turniru Masters 1000 serije.

Posljednji prije Tsonge, kojemu je to pošlo za rukom, bio je Ivan Ljubičić koji je 2010. u Indian Wellsu osvojio svoj jedini Masters 1000 naslov u karijeri.

Zahvaljujući trijumfu u Torontu, Tsonga će od ponedjeljka ponovno biti u društvu desetorice najboljih tenisera svijeta jer će se s 15. popeti na deseto mjesto nove ATP liste.

Osim 1000 bodova, Francuzu je za pobjedu pripala i novčana nagrada od 598.900 američkih dolara.