Tenis
0

Stahovskij: Bio je ovo čudesan meč, pogodio sam sve što sam želio

Totalsport
Slavlje Stahovskija (Foto: AFP)
Slavlje Stahovskija (Foto: AFP)
"Ne mogu vjerovati šta se upravo dogodilo", bila je prva reakcija ukrajinskog tenisera Sergija Stahovskija nakon što je u 2. kolu Wimbledona izbacio branitelja naslova i trećeg igrača svijeta Rogera Federera.

Stahovskij je slavio sa 6-7(5), 7-6(5), 7-5, 7-6(5) poslije tri sata igre i na taj način prekinuo čudesan rekord švicarskog genijalca. Federer je, naime, prije ovog poraza na 36 uzastopnih Grand Slam turnira dolazio najmanje do četvrtfinala! Posljednji je put prije četvrtfinala poražen u 3. kolu Roland Garrosa 2004. godine kada je bolji bio Gustavo Kuerten. Na Wimbledonu, koji je osvojio sedam puta, zadnji je put ispao ovako rano 2002. godine kada ga je u 1. kolu savladao Mario Ančić. Također, ovo je najranije ispadanje branitelja naslova u All England Clubu još od 2003. kada je Lleytona Hewitta u 1. kolu izbacio Hrvat Ivo Karlović.

"Nikad u životu nisam igrao bolji tenis, a to mi zamalo nije bilo dovoljno za pobjedu protiv Rogera. Neopisivo sam sretan", kazao je 116. igrač svijeta.

"Kada igrate protiv Federera na Wimbledonu, to je kao da igrate protiv dvojice: protiv Rogera i protiv njegova ega na Centralnom terenu na kojem je on dio historije. Nadao sam se da ću imati šansu držati se u meču na početku. Oslanjao sam se na servis i pokušavao doći do tie-breaka. Bio je ovo čudesan meč, najbolji koji sam ikada odigrao. Pogodio sam sve što sam trebao i želio. Voleji su mi bili nevjerovatni. Bio je ovo fantastičan dan", zaključio je euforični Stahovskij.