Tenis
26

Serena Williams zaradila rekordna 12.4 miliona dolara

Totalsport
Serena Williams (Foto: AFP)
Serena Williams (Foto: AFP)
Po osvajanju završnog turnira, WTA Championshipsa, Serena Williams postavila je niz novih ličnih rekorda, te dodatno popravila neke kategorije u historiji ženskog tenisa.

Williams je u istanbulskom finalu nakon dva sata i devet minuta igre slavila protiv Kineskinje Na Li rezultatom 2-6, 6-3, 6-0, čime je osvojila 11. WTA naslov u sezoni i 57. sveukupno. Williams je osvojenim naslovom postala četvrta igračica u historiji koja je završni turnir osvojila četiri i više puta, a to je još pošlo za reketom Chris Evert, Martini Navratilovoj i Steffi Graf.

Amerikanka je postala najstarija igračica koja je osvojila ovo takmičenje (32 godine i jedan mjesec), te je postala prva nakon Martine Hingis i 1997. godine koja je osvojila čak 11 naslova u jednoj sezoni. Švicarka je osvojila 12. Pobjedom nad petom igračicom svijeta Williams je upisala 32. pobjedu u posljednja 34 susreta protiv teniserki iz Top 5.

No najdojimljiviji rekord od svih je ukupna zarada u ovoj sezoni koja je dosegla 12.4 miliona dolara. Nijedna teniserka u teniskoj historiji nije ostvarila toliku zaradu od turnira, a dosadašnja rekorderka bila je Viktorija Azarenka sa "svega" 7.9 miliona dolara. Od Williams je u teniskoj historiji zaradio više jedino Novak Đoković u sezonama 2011. i 2012. godine.

"Presretna sam. Ne znam što bih rekla. Ovo je poseban trenutak za mene. Osvojiti turnir u završnici sezone, završiti ju na prvom mjestu i to na 40. godišnjicu WTA-a je uistinu nešto posebno", rekla je Williams nakon osvojenog naslova.

Spomenimo i da je Amerikanka završila 2013. godinu s nevjerovatnim omjerom pobjeda i poraza 78-4.