Roger Federer
0

"Prvi cilj je ostati najbolji na svijetu"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarac Roger Federer, najbolji teniser na svijetu, nalazi se na ATP turniru u Dohi gdje će krenuti u novu sezonu, makar iza sebe već ima dva odigrana meča u ovoj godini.

Naime, Federer je nastupio na ekshibicijskom turniru u Abu Dhabiju gdje je u polufinalu poražen od Šveđanina Robina Söderlinga, a u meču za treće mjesto je nadvisio španskog tenisera Davida Ferrera.

Premijeru na ATP turnirima će imati u utorak kada u Dohi igra protiv Belgijanca Christophea Rochusa, inače 86. igrača na svijetu. O globalnim planovima za 2010. godinu je rekao:

"Osnovni cilj je biti i dalje najbolji na svijetu. Osjećam da mogu osvojiti veliki broj turnira, veći nego li 2009. godine. Prošle sam godine bio fokusiran na neke od njih, od Roland Garrosa do Wimbledona, a ove ipak nemam posebne ciljeve. Želim ostati broj 1 makar će takvo što biti jako teško, posebno ako će Rafael Nadal igrati u formi u kakvoj može i ako ostali dečki budu na visokoj razini, što je logično za očekivati."

Federer je nastavio:

"Na niti jedan turnir ne dolazim da budem samo dio njega. Svaki turnir želim osvojiti. Inače, u godinama sam kada sve više moram prizivati zdravlje i samo se nadam da neće biti povreda blizu mene. Ako sam zdrav mogu pobijediti na svakom turniru, tako se barem osjećam", završio je najbolji teniser na svijetu trenutno, mnogi će reći i svih vremena.