Potresna priča
55

Prije sedam dana bila je u skrovištu, a sada u WTA finalu oduševila potezom za Ukrajinu

D. P.
Dajana i njena mlađa sestra pobjegle su iz Kijeva (Foto: Instagram)
Dajana i njena mlađa sestra pobjegle su iz Kijeva (Foto: Instagram)
Ukrajinska teniserka Dajana Jastremska prije sedam dana iz skrovišta u Kijevu pobjegla je u Francusku, a sinoć je zapela na posljednjoj prepreci da osvoji WTA turnir u Lyonu.
Jastremska (21) potresla je svijet svojom pričom. Nakon nekoliko dana skrivanja u podzemnim garažam Kijeva, uspjela je pobjeći u Francusku s mlađom sestrom. Suze ovih mladih Ukrajinki vrlo brzo proširile su se internetom.

No, Jastremska nije oklijevala. Odmah po dolasku u Francusku zaigrala je na WTA turniru u Lyonu i senzacionalno došla do finala. Ipak, tu ju je zaustavila Kineskinja Shuai Zhang.

Kineskinja je slavila nakon preokreta rezultatom 3:6, 6:3 i 6:4. Iako nije uspjela doći do trofeja, Jastremska može biti prezadovoljna pošto joj se nisu davale ozbiljne šanse za osvajanje pehara.

Nakon poraza u finalu Lyona Ukrajinka je saopćila da sav novac ide kao pomoć njenom narodu koji se suočava s ruskom agresijom.

"Novac koji sam ovdje zaradila ide Ukrajini kao pomoć narodu moje zemlje. Ako me Ukrajinci gledaju, želim im reći da su vrlo snažni, imaju nevjerovatan duh. I ja sam pokušala boriti se za Ukrajinu. Želim se zahvaliti svakoj osobi koja se zalaže za moju zemlju", navela je Jastremska nakon uručenja nagrade.

Istovremeno, mlada teniserka dobila je odlične vijesti iz Indian Wellsa. Organizatori predstojećeg WTA 1000 turnira odlučili su uručiti joj wildcard za nastup na jednom od najprestižnijih teniskih turnira u kalendaru.