ATP Rotterdam
1k

Preokret Federera protiv Haasea: Švicarac nakon pet i po godina prvi teniser svijeta

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švicarski tenisr Roger Federer pobjedom protiv Holanđanina Robina Haasea rezultatom 2:1 u setovima plasirao se u polufinale ATP 500 turnira u Rotterdamu, a prvi put nakon 2012. godine vratio se na mjesto prvog teniser svijeta.

Ipak, meč za Švicarca nije počeo baš najbolje. Slično kao i u duelu protiv Kohlschreibera Federer je u prvom setu dobro kontrolisao svoj servis, ali nije imao odgovor na servis protivnika, pa je prvi napravljeni break ujedno i odlučio pobjednika prvog seta.

Kod rezultata 4:4 Haase je iskoristio prvu break loptu i poveo je rezultatom 5:4, a onda je u sljedećem gemu bio siguran na svoj servis te je poveo rezultatom 1:0 u setovima.

Odgovor Federera bio je ekspresan, šampionski. U drugom gemu drugog seta odmah je napravio break, a isto je uradio i u šestom gemu kada je stigao do prednosti od 5:1 pa je drugi set riješio u svoju korist za samo 20 minuta.

U istom ritmu Federer je nastavio igrati i treći set u kojem je odmah na početku napravio dva breaka i stigao u vodstvo od 3:0, a do kraja trećeg seta, odnosno meča, sigurno je branio stečenu prednost čime se plasirao u polufinale ovog turnira.

Federer je prvi put na mjesto broj jedan stigao u februaru 2004. godine, a od oktobra 2012. godine je to mjesto prepustio Nadalu, Đokoviću i Murrayju. Titulu najstarijeg broja jedan držao Andre Agassi koji je u septembru 2003. godine imao 33 godine. Roger sada ima 37 godina i čini se da nikada nije bio u boljoj formi. Forma je prolazna, klasa je vječna.