Histerična rasprava
21

Polufinalisticu Australian Opena šokirala pitanja o Đokovićevom ocu: Šta želite da kažem?

D. P.
Azarenka je bila u čudu nakon pitanja (Foto: Screenshot)
Azarenka je bila u čudu nakon pitanja (Foto: Screenshot)
Bjeloruska teniserka Viktorija Azarenka doživjela je neprijatnu situaciju i završila je u raspravi s australskim novinarom nakon poraza od Elene Ribakine u polufinalu Australian Opena.
Iskusna Azarenka nije uspjela doći do treće Grand Slam titule u karijeri. Kako dolazi iz Bjelorusije, zabranjeno joj je takmičiti se pod državnom zastavom zbog vojne agresije na Ukrajinu.

Upravo o tome želio je da priča jedan australski novinar na konferenciji za medije.

Novinar je želio da mu Azarenka prokomentariše fotografije i snimke Srđana Đokovića, Novakovog oca, koji je pozirao sa zastavom s likom Vladimira Putina u društvu gledatelja koji je viđen u majici sa slovom "Z" koja simbolizira ultranacionalističku podršku Vladimiru Putinu.

Pitanja su izazvala šok kod Azarenke koja nije znala šta novinar uopće želi od nje.

Pitanje: Vjerujem da ste vidjeli da se jučer dogodio incident s Novakovim tatom. Je li vam teško kada izađete na teren izbaciti sve te misli iz glave? Mislite li da ima drugih igrača na koje to utječe?

Azarenka: Na druge utječe šta? Šta me tačno pitate?

Pitanje: Stalne vijesti i stvari koje vam skreću pažnju, vijesti koje dolaze sa društvenih mreža?

Azarenka: Od koga dolaze te vijesti? Sada ste ovdje i razgovarate o tome, tako da je očito to tema koju želite nastaviti pokretati opet i opet. Ne znam šta želiš da kažem.

Pitanje: Možete li se potpuno distancirati? Brine li vas to uopće, razmišljate li o tome? Mislite li da to teško pada Novaku Đokoviću?

Azarenka: Ne znam kakve to veze ima s Novakom, da budem iskrena. Ove incidente, koji nemaju veze s igračima, vi stalno nekako uvlačite igrače u to. Dakle, ne znam koji je tvoj cilj ovdje.

Pitanje: Da pojasnimo. Frustrira li vas što su se sinoć dogodile proruske demonstracije unutar turnira. Ti ljudi koriste Australian Open kao platformu za demonstracije. Frustrira li vas to?

Azarenka: Kakav god odgovor vam dam, bit će okrenut na stranu koju želite. Smetaju mi stvari koje se dešavaju u realnom svijetu. Da li se vi bavite politikom?

"Ne, ja sam sportski novinar", odgovor je novinara.

Azarenka je potom poručila da je ona sportistkinja te da neke stvari nisu pod njenom kontrolom, kao i da i dalje ne shvata šta je novinar želio da Bjeloruskinja kaže.