Tenis
97

Počinje teniski turnir Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2013

Piše: D. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
U CRS Koševo će večeras u 19:30 sati biti otvoren 17. Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2013 turnir za tenisere i teniserke do 16 godina, koji će se igrati od 13. do 18. augusta, a nastupit će 64 takmičara iz 13 zemalja, među kojima je i BiH.
Vlado Arapović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Vlado Arapović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Na konferenciji za medije održanoj uoči pomenutog turnira medijima su se obratili direktor turnira Vlado Arapović te direktor TK Tenis Pro 1996 Haris Kahvedžić.

"Čast mi je obavljati ovu funkciju na ovom tradicionalnom i kvalitetnom turniru, koji se organizuje na visokom nivou. Imat ćemo prilike gledati ponajbolje evropske tenisere, a na turniru će nastupiti i nekoliko naših mladih perspektivnih tenisera. Ovo je veliki događa za naš grad i sarajevsku tenisku porodicu te je prilika da se ovaj sport podrži. Mogu reći i da se radi o najvažnijem turniru u gradu. Naša je zadaća da turnir podignemo na viši nivo i privučemo publiku", izjavio je Arapović.

Haris Kahvedžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Haris Kahvedžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Drago mi je što se po 17. put održava ovaj turnir koji nudi nešto novo, a ujedno daje pozitivnu energiju i šalje pozitivnu sliku o našem gradu. Sport je, kao što znamo, izuzetno koristan za naše mlade, a uspješan sportista je najbolji promotor i ambasador države. Cilj nam je i da organizujemo turnir za tenisere do 18 godina", kazao je Kahvedžić.

Open RTC Barcelona 1899 – Sarajevo 2013 je prvi evropski ETA teniski turnir druge jakosne kategorije na prostorima Bosne i Hercegovine, a tek treći u regiji. Ideja o ovom turniru nastala je u saradnji sa španskim Kraljevskim klubom iz Barcelone RTC Barcelona -1899, klubom sa stogodišnjom tradicijom i svjetski poznatim igračima od kojih je najpoznatiji Rafael Nadal. Klub iz Barcelone 17 godina pruža veliku podršku, a zahvaljući njima i sponzorima iz godine u godinu se stvaraju mogućnosti za mlade tenisere i teniserke iz BiH da se promoviraju i pozicioniraju na evropskim rang-listama.

Svake godine Grad Sarajevo i TK Tenis Pro 1996 ugoste više od stotinu teniserki i tenisera iz 26 evropskih zemalja. Ove godine je prvobitno prijavljeno ukupno 125 takmičarki i takmičara iz 25 država, ali su neki i odustali, tako da će se u muškoj i ženskoj konkurenciji takmičiti po 32 takmičara, odnosno takmičarke. Među njima će biti i dvadesetak mladih tenisera iz BiH.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Prvi nositelj u konkurenciji juniora je Stefan Miličević iz Srbije, 16. na rang-listi Tennis Europe, a naš Sanin Zukić je postavljen za jedanaestog nositelja, dok je kod juniorki, Rumunka Ioana Guna najbolje rangirana, a Medina Šahinagić, kao peta nositeljica, najbolje je rangirana predstavnica Bosne i Hercegovine.

U organizacionom timu turnira nalaze se mladi ljudi, nekadašnji aktivni teniseri i članovi kluba, a danas treneri novih naraštaja tenisera. Uz pomoć menadžmenta kluba TK Tenis Pro, podrške Vlade Kantona Sarajevo, pokroviteljstva Gradske uprave i sponzora, ovaj turnir iz godine u godinu poprima odlike velikog evropskog teniskog turnira.

Na ovom turniru su ranije nastupali renomirani teniseri poput Marina Čilića, trenutno 15. teniser na ATP listi, Ivana Dodiga, Mirze Bašića, Aldina Šetkića, Damira Džumhura, Mervane Jugić, Jasmine Tinjić i mnogih drugih koji su doprinijeli visokom renomeu turnira.

Turnir će se održati od 12. do 18. augusta na teniskim terenima HEAD Teniske Akademije – CRS Koševo

. Turniru će prisustvovati Juan Maria Tintore, predsjednik Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899, koji će pobjednicima uručiti pehare koje donosi kao poklon Barcelone. Nagrade za pobjednike, ali i publiku, pripremili su sponzori turnira.

Prošlogodišnji pobjednici turnira su Diana Krasnova (Rusija) i Petar Conkić (Srbija).

Program turnira:

  1. august od 19:30 sati: svečana ceremonija otvaranja turnira
  2. august od 09:00 sati: glavni turnir (TA HEAD)
  3. august od 09:00 sati: četvrtfinalni mečevi
  4. august od 10:00 sati: polufinalni mečevi
  1. august od 10:00 sati: finalni mečevi i ceremonija proglašenja pobjednika te dodjela pehara i nagrada