Tenis
125

Petarda tenisera u Zenici, ali šta dalje: Teniska reprezentacija BiH treba veću podršku vlasti

Piše: E. M.
Nakon pobjede nad Poljskom u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
Ekipa TSBiH u Zenici (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine prošlog vikenda u Zenici je ostvarila nemoguće. U najavi meča s Poljskom sve nade naši bh. teniseri su uložili u singl mečeve, a senzacija je bio dubl gdje su porazili moćnu Poljsku, što je bilo iznenađenje za sve pa i za njih same. Međutim, da bi naši teniseri nastavili dalje, potrebna je podrška svih nivoa vlasti.

Petarda bh. tenisera u Gradskoj areni u Zenici protiv selekcije Poljske u sklopu I grupe I kola Euro-afričke zone donijela je sreću na lica svih onih koji vole bijeli sport. Nakon sjajne završnice bh. tenisera Tomislava Brkića koji je svojom pobjedom zaključio konačnih 5:0, naš Davis Cup tim slavio je u Gradskoj areni u Zenici, dok su nadležni već razmišljali kako i gdje ugostiti Holandiju.

Svi su bili sretni i nasmijani, zadovoljni rezultatima i iznenađeni uspjehom. Pozitivno ozračje i malobrojna publika u Gradskoj areni u Zenici ipak su bili dovoljni našim teniserima da u ključnim momentima okrenu igru u svoju korist.

Bolna istina u najsretnijim trenucima

Direktor Teniskog saveza Bosne i Hercegovine Senad Hadžimešić dodirnuo se bolne istine u pravom trenutku i spustio loptu na pod. Nakon izlaganja Mirze Bašića, Tomislava Brkića, Damira Džumhura i Nermana Fatića, koji su istakli kako je velika privilegija igrati za državu, Hadžimešić je javnosti poručio da je Teniski savez Bosne i Hercegovine u velikim problemima.

"Ovaj rezultat protiv Poljske je bio bitan zbog poena nacionalnom savezu i za ranking na ITF listi nacionalnih Davis Cup reprezentacija. Po žrijebu smo domaćini narednog meča, ali postoji mogućnost i nekih drugih opcija. Bez podrške naših institucija vlasti mi ovo ne možemo sami izdržati", poručio je Hadžimešić.

Bosna i Hercegovina pored četiri pomenuta ima još dvojicu rangiranih tenisera, a situacija u kojoj se nalazi Teniski savez BiH te podrška koju dobija od nadležnih institucija je dovoljna tek da sve to ostane u životu. Hadžimešić ističe kako sport općenito zaslužuje veću podršku, a samim tim i TSBiH.

"Igrali smo u gradu u kojem do prije deset dana nije bilo grijanja, a možete misliti u kakvoj situaciji se tenis nalazi. Ja bih volio da predsjednik Saveza kaže svoje mišljenje i komentar na sve što radi teniski savez, ovi mladi momci, Fed Cup reprezentacija, ali i juniori koji na raznim nivoima igraju dobre turnire", izjavio je Mešić te dodao:

"Stanje u sportu je loše. Nema sistema, ali to znači da ovi momci daju 120 posto od sebe i definitivno im treba podrška državnih institucija i sponzora. Međutim, ovdje se sportu daje tek toliko da preživi mjesec. Ja ne znam šta trebamo uraditi da kao npr. nogometna selekcija osvojimo Svjetsko prvenstvo pa da neko kaže da smo nešto napravili..."

Imamo juniore, ali nemamo dovoljnu podršku

U Teniskom savezu, kako je Hadžimešić pomenuo, ima dosta juniora koji mogu napredovati, čime bi se broj naših kvalitetnih i rangiranih igrača povećao. Međutim, s obzirom da su do sada rangirani sve to uspjeli uraditi ličnim trudom, ulaganjima i uz pomoć roditelja koji su 'žrtve' njihovog uspjeha, još uvijek ne možemo pričati o dvocifrenom broju rangiranih tenisera.

"Ovdje imamo četiri momka i jos dvojicu koji su na ATP listi. Igrate prvu grupu, možete ući u svjetsku grupu gdje reprezentacije imaju po 20-30 rangiranih igrača... Međutim, kvalitet ovih momaka je naučna fantastika za Guinnessovu knjigu rekorda", zaključio je Hadžimešić.

Krajnje je vrijeme da se učini više za tenis u BiH

Predsjednik Teniskog saveza BiH Ivan Brkić je poručio kako se nada da će nakon uspjeha Davis Cup reprezentacije BiH nad selekcijom Poljske u Zenici svi nivoi vlasti uvidjeti da je krajnje vrijeme da nešto urade za tenis u ovoj državi.

"Ja se moram zahvaliti kao predsjednik saveza jer smo bili u teškoj situaciji, ali ovi momci su iznijeli jedan teret bez ucjene, što je veoma bitno. Hvala im i nadam se da će u budućem vremenu država i svi nivou vlasti, ali i Upravni odbor Teniskog saveza BiH, čiji sam predsjednik, učiniti mnogo više, s tim da sada nije dao dovoljno veliku podršku ovim momcima", izjavio je Brkić.

Supervizor Davis Cup susreta u Gradskoj areni u Zenici Dimitri Leifman je istakao kako je Gradska arena jedna od najmodernijih i najopremljenijih sportskih dvorana u kojima je do sada bio angažovan u praćenju mečeva Davis Cupa te da su organizatori poduzeli i osigurali sve što je bilo potrebno za nesmetano odigravanje singl i dubl mečeva.

Odluka o domaćinstvu meča s Holandijom koji je na rasporedu od 7. do 9. aprila bit će naknadno objavljena.