Legendarna teniserka
3

Navratilova optužila Margaret Court da je homofob i rasista

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Legendarna teniserka Martina Navratilova optužila je Australijanku Margaret Court da je homofob i pozvala organizatore Australian Opena da preimenuju Arenu koja nosi njeno ime.

Naime, Court je prošle sedmice u pismu objavljenom u australijskim medijima navela da će prestati letjeti kompanijom Qantas jer je taj avioprijevoznik postao aktivan promoter istospolnih brakova, a nedavno je rekla i da su transrodna djeca "djelo đavola".

"Povezivanje LGBT osoba s nacistima i đavolima? To nije uredu. To je bolesno i opasno. Sada je prilično jasno ko je Margaret Court. Nevjerovatna teniserka i rasista te homofob. To što ona izgovara nije samo mišljenje. Ona aktivno pokušava spriječiti da LGBT osobe dobiju jednaka prava. Napomena za Court: i mi smo ljudska bića, također", napisala je Navratilova u otvorenom pismu Margaret.

Navratilova je organizatorima Australian Opena predložila da sadašnja Margaret Court Arena ponese ime Evonne Goolagong, po australijskoj teniserki aboridžinskog porijekla koja je bila u vrhu svjetskog tenisa krajem 70-ih i početkom 80-ih godina.