Napunio džepove
41

Sinner zaradio rekordan iznos na Australian Openu, iza njegovog uspjeha stoji "najoštriji teniski um"

N. M.
Sinner pozira s trofejem nakon pobjede nad Medvedevom (Foto: EPA-EFE)
Sinner pozira s trofejem nakon pobjede nad Medvedevom (Foto: EPA-EFE)
Italijanski teniser Jannik Sinner danas je u velikom finalu Australian Opena čudesnim preokretom savladao Danila Medvedeva i osvojio svoj prvi Grand Slam turnir u karijeri.
Uspjeh je Sinneru donio i najveću zaradu ikada na Australian Openu, pošto je titulom zaradio rekordnih 2,8 miliona eura, dok je poraženom Medvedevu pripalo 1,4 miliona eura.

Tenisku javnost je također zaintrigirala i priča o Sinnerovom treneru, kojeg u teniskim krugovima nazivaju "najoštrijim umom svijeta", a radi se o Australcu Darrenu Cahillu.

Cahill sa Sinnerom sarađuje manje od dvije godine te je već uspio da ga dovede do Grand Slam titule i uspjeha karijere.

Cahill ima 58 godina i bivši je teniser koji je 1989. godine bio na visokom 22. mjestu na listi najboljih igrača svijeta.

Kao teniser osvojio je dvije titule, ali nijednom Grand Slam turnir. Bio je u polufinalu US Opena 1987. godine, ali nije uspio doći do titule, da bi nakon igračke karijere napravio i veliku trenersku.

Vodio je Cahill samo velike šampione kao što su Andre Agassi i Lleyton Hewitt, kao i šampionku Simonu Halep.

Hewittu je Cahill pomogao da postane najmlađi svjetski broj 1. ikada, trenirao je Agassija dok je on u svojim tridesetim godinama osvajao Grand Slam titule, dok je Halep odveo do prvog mjesta na WTA listi i do naslova na Roland Garrosu 2018. godine.

Sinner je u poljednjih nekoliko mjeseci dva puta pobijedio Novaka Đokovića, najboljeg tenisera ikada, a upravo ga je Cahill uvjerio da je moguće napraviti taj uspjeh i pružio mu veliku pomoć u tom podvigu.

"Pomaže mi to što je Darren uvijek veoma opušten. Čak i na dan meča pričamo o normalnim stvarima, a ne uvijek o tenisu. O taktici govorimo 20 minuta prije izlaska na teren i dogovorimo se kako pristupiti određenim situacijama. Pomogao je cijelom mom timu da vjerujemo u sebe, ali i da uživamo jer je to važno", rekao je Sinner o treneru Cahillu.

Pored Cahilla je u trenerskom timu Sinnera i Italijan Simone Vagnozzi, a ovu ekipu hvalio je i Novak Đoković, kojeg je Italijan pobijedio u polufinalu Australian Opena.