Tenis
8

Nalbandian objavio kraj karijere

Totalsport
David Nalbandian (Foto: AFP)
David Nalbandian (Foto: AFP)
Argentinski 31-godišnji teniser David Nalbandian, nekada treći teniser svijeta, objavio je povlačenje iz sporta jer se nije uspio oporaviti od povrede ramena.

"Vrlo mi je teško objaviti odluku o završetku profesionalne karijere, ali zbog problema s ramenom nisam imao izbora", rekao je na konferenciji za novinare u Buenos Airesu David Nalbandian, kojeg su mnogi teniski eksperti smatrali najboljim aktivnim igračem bez osvojenog Grand Slam turnira.

Najbliži ostvarenju tog cilja bio je 2002. godine, kada je izgubio finale Wimbledona od Australca Lleytona Hewitta. Na ostala tri Grand Slam turnira igrao je u polufinalu.

Kada je imao dobar dan, Nalbandian je u najboljim danima karijere mogao pobijediti svakoga. Možda je najviše ostao upamćen po osvojenom Masters Cupu 2005. godine u Šangaju, kada je u finalu okrenuo zaostatak 2-0 u setovima protiv tadašnjeg vladara svjetskih teniskih arena, Švicarca Rogera Federera, te ga je pobijedio u pet setova.

Od aktivne karijere Nalbandian se oprašta kao 231. teniser svijeta. U 24 finala na ATP World Touru osvojio je 11 naslova. Zadnji nastup imao je početkom aprila u Davis Cup meču protiv Francuske u igri parova.

Nalbandian planira u novembru ove godine odigrati dva oproštajna egzibicijska meča protiv Španca Rafaela Nadala u Argentini.