Tenis
0

Nadal prvi finalist Masters kupa u Londonu

FENA
Rafael Nadal (Foto: AP)
Rafael Nadal (Foto: AP)
Najbolji teniser svijeta Španac Rafael Nadal plasirao se u finale Masters kupa u Londonu, završnog ATP turnira sezone.

Nadal je u jednom od najkvalitetnijih mečeva godine pobijedio Britanca Andyja Murraya sa 7:6 (7/5), 3:6, 7:6 (8/6), poslije više od tri sata borbe.

Protivnik Nadala u njegovom prvom finalu na završnom Mastersu bit će pobjednik duela Novak Đoković - Roger Federer, koji počinje u 21 sat.

Ovim porazom Murray je izgubio sve šanse da prestigne Novaka Đokovića i završi godinu na trećem mjestu ATP liste.

U prvom setu oba tenisera "držala" su svoj servis, a pobjednik je odlučen u tie-breaku.

Drugi set donio je identičan kvalitet igre. Britanac je spasio dvije 'break' lopte koje je imao Šapanac, a na drugoj strani iskoristio je dvije od pet i tako izjednačio na 1:1.

U odlučujućem setu Murray je propustio priliku da prelomi duel. Iako se nalazio u velikoj psihološkoj prednosti, nije uspio da napravi 'break' u drugom gemu i povede sa 2:0. To je uradio Nadal koji je prednost 'breaka' držao do desetog gema kada je servirao za meč. No, zbog nekoliko grešaka i dobrih poteza Murraya izgubio je servis. Preostala dva gema dobili su serveri, pa je pobjednik ponovo odlučen u tie-breaku.

Murray je poveo sa 3:0 napravivši dva mini-breaka, ali je Španac još jednom pokazao snagu u odlučujućim trenucima. Preokrenuo je rezultat u svoju korist, a onda je kod treće meč-lopte dobio meč 'forhand' dijagonalom.