Tenis
12

Nadal: Ovo mi je najemotivnija sezona

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Španski teniser Rafael Nadal (27) domogao se u noći s ponedjeljka na utorak svog 13. Grand Slam naslova u karijeri. U finalu US Opena Nadal je sa 6-2, 3-6, 6-4, 6-1 bio bolji od svjetskog broja 1 – Novaka Đokovića.

"Ovo je najemotivnija sezona od svih dosadašnjih. Jako puno mi znači to što na kraju sezone imam ovaj trofej u svojim rukama. Osjećaj je nevjerovatan", rekao je Nadal, te nastavio:

"Osjećam da sam sve uradio kako treba i da sam zato dobio ovu priliku biti danas tu gdje jesam. Igrao sam protiv jednog od najboljih igrača u teniskoj historiji, na njegovoj vjerovatno najomiljenijoj podlozi. Morao sam igrati savršeno da bih pobijedio", rekao je ljevoruki Španac.

Podsjetimo, Nadal je u ovu sezonu krenuo tek u februaru, nakon sedam mjeseci pauze zbog velikih problema s koljenima.

"Kada Novak igra svoj najbolji tenis, rijetko ga koji igrač može zaustaviti. Zato sam pokušavao sve vrijeme ostati blizu i ne dopustiti mu da se odvoji. Borio sam se na svakom poenu, pokušavao sam ostati skoncentrisan u svakom trenutku i čekao sam svoju priliku", rekao je Nadal, te se prisjetio krucijalnog trenutka meča u trećem setu kod rezultata 4-4.

"Iako sam bio na 0-40 vjerovao sam da mogu osvojiti gem. Odservirao sam as, pa potom opalio nevjerojatan forehand po crti. To je bio ključni trenutak u meču", smatra Španac, koji je osvojio svoj 13. Grand Slam naslov, kojim je stigao do trećeg mjesta svih vremena. Ispred njega su još samo Pete Sampras i Roger Federer.

"Osvojio sam ih i više nego što sam to mogao i sanjati", zaključio je skromni Nadal.

Đoković (26) je bio razočaran porazom, jer smatra da je barem mogao do još jednog seta u meču.

"Bio sam jako razočaran kada sam izgubio treći set. Osjećao sam da igram bolje i da diktiram igrom. No sam sam kriv. Napravio sam neprisiljene greške u krucijalnim trenucima susreta i odjednom je bilo 2-1 za njega. Nakon toga je počeo igrati još i bolje, a ja se nisam uspio oporaviti od šoka koji sam doživio u trećem setu", rekao je popularni Nole, pa zaključio:

"Imam tek 26 godina. Vjerujem da su najbolji dani moje karijere ispred mene. Osjećam to i vjerujem. Dokle god u to vjerujem, do tada će u meni goriti vatra za ovim predivnim sportom. Dokle god to budem osjećao, do tada ću se baviti tenisom i igrati ga svim srcem baš kao što sam to činio i posljednjih 10 godina!"